POLGÁRMESTERI HÍRLEVÉL – Áldozatsegítés

  POLGÁRMESTERI HÍRLEVÉL

  1. február

Közelebb került a polgárokhoz az áldozatsegítés

  1. január 1-től az igazságügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos egyes feladat- és hatáskörök megváltoztak. Ez érinti az áldozatsegítés témakörét is.

Az áldozatsegítéssel és a jogi segítségnyújtással kapcsolatos igazságügyi igazgatási, illetve közigazgatási hatósági ügyekben első fokon áldozatsegítő szolgálatként, illetve jogi segítségnyújtó szolgálatként a járási hivatal, másodfokon a fővárosi és megyei kormányhivatal jár el.

A fővárosi és megyei kormányhivatal gyakorolja az áldozatsegítési, valamint a jogi segítségnyújtási eljárásban a visszatérítendő tartozás elengedésével vagy mérséklésével összefüggő méltányossági jogkört.

Az állami kárenyhítéssel kapcsolatban támogató hatóságként a járási hivatal jár el. A támogató hatósági eljárásra az a járási hivatal illetékes, amelynél a kárenyhítés iránti kérelmet az áldozat először benyújtotta, illetve – az áldozat kérése esetén – amelyik lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes.

Az áldozatsegítési szolgáltatás iránti kérelmet az a járási hivatal bírálja el, amelynél a kérelmet az áldozat először benyújtotta. Ha az áldozat kéri, ügyét a lakóhelye vagy a tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatalhoz kell áttenni. Ha az áldozatnak a támogatást vissza kell térítenie, erre az a járási hivatal kötelezi, amelyik a támogatást engedélyezte.

A téma aktualitását adja az is, hogy az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ez a nap azóta a kontinens számos országában – így Magyarországon is – a bűncselekmények áldozatainak napja.

Hazánkban a civil szervezetek mellett, az állami intézmények közül a megyei kormányhivatalokra, járási hivatalokra és a rendőrségre helyeződött az áldozatvédelmi tevékenység súlypontja. A feladatok végrehajtása érdekében a megyei rendőr-főkapitányságon és a városi kapitányságokon áldozatvédelmi referensek kijelölésére került sor.

Amennyiben a bűncselekmény sértettjének tanácsra, segítségre van szüksége, forduljon bizalommal a megyei rendőr-főkapitányságon, illetve a Rendőrkapitányságokon dolgozó áldozatvédelmi referensekhez, a járási hivatalok kijelölt ügyintézőihez, vagy hívja az ingyenes áldozatsegítő vonalat!

__________________________________________________________________________________

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG   

BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

+ 3501 Miskolc, Zsolcai kapu 32. Pf.:161
(46) 514-500/23-27, fax: 27-37

police

         police2                                        

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük