Lakossági Hírlevél 2017. március – Trükkös lopás télen-nyáron

Lakossági Hírlevél

 1. márciustrukkoslopas

 

LEOLVASO-298x300

 

 

A trükkös lopás az a típusú jogsértés, amelynek elkövetési módszere azonos, azonban a kivitelezés módja változó. A tolvajok a helyzetnek megfelelően aktualizálják, változtatják legendájukat, amivel megtévesztik áldozataikat.

A tettesek kihasználják, hogy az idős emberek készségesek, hiszékenyek, többnyire egyedül élnek, ebből fakadóan könnyű az ellenállásukat legyőzni. Az óvatlanság, a túlzott bizalom gyakori áldozati magatartás. A módszer receptje azonos, első lépésben valamilyen valósnak tűnő indokkal becsenget a szélhámos és megnyerő szavakkal kér bebocsátást a kiszemelt áldozat lakásába.

Az álindok sokféle lehet:

Segítségre szorulónak mutatja magát.

Valamely cég alkalmazottjaként, vagy más hivatalos személyként mutatkozik be.

Házaló árus, felvásárló kereskedőnek mondja magát.

Értékesítés okán érkezik (arany ékszer, műszaki áru, tűzifa stb.).

trukkos

 

tanacsos

 • Idegeneket ne engedjen be a lakásba, bármilyen indokkal érkezik!
 • Hívjon át egy szomszédot, vagy ismerőst, amennyiben mégis ajtót nyitott az érkezőnek, így kontroll alatt tarthatják a személyt.
 • Amennyiben a hívatlan „vendég” akarata ellenére belépett az otthonába, ne hagyja egy pillanatra sem felügyelet nélkül. Lépjen fel határozottan, akkor feltehetően meghátrál és távozni kényszerül.
 • Bárkinek is mondja magát (hivatalos személyeknek), minden esetben kérjen igazolványt és hívja fel azt a szolgáltatót, szervet, melyre hivatkozik kilétének azonosítása végett.
 • A kerítésen, zárva tartott bejárati ajtón keresztül kérdezze ki az érkezőt jövetele céljáról, és csak állítás valódiságának ellenőrzése után nyisson kaput, és ajtót.
 • Aki rosszullétre hivatkozik, annak hívja a mentőt, vagy irányítsa a közeli orvoshoz, egészségügyi intézményhez. A pénzváltás trükkjével próbálkozót a legközelebbi üzletbe küldje.
 • A közszolgáltatók sem díjbeszedést, sem visszautalást nem rendeznek készpénzben, azt átutalással intézik! Szakembereik indokolt esetben keresik fel a fogyasztókat, és erről előre értesítik az ügyfelet. A szolgáltatók alkalmazottjai megjelenésük esetén igazolvánnyal igazolják magukat.
 • Fizikai támadás esetén saját élete, testi épsége megóvása érdekében lehetőleg ne tanúsítson ellenállást, inkább teljesítse a támadó követeléseit, hiszen ezzel elkerülhető a bántalmazás.
 • Amennyiben gyanús körülményt észlel, azonnal értesítse a rendőrséget az ismert 112-es telefonszámon, és hívja segítségül szomszédjait, ismerőseit.
 • Lopás esetén tegyen feljelentést, megadva a fontos információkat a rendőrségnek (az elkövető személyleírása, „munkamódszere”, az elvitt dolog ismertetése, stb.).
 • Lehetőleg ne változtassa meg azon helyszíneket, helyiségek berendezési tárgyait, ahol az idegen járt, vagy amit érinthetett, mert a nyomok rögzítését ezzel gátolhatja.

A módszer lényege, hogy az ismeretlen vízművek, vagy telefonszolgáltató alkalmazottjaként csönget be, majd közli, hogy 1.800 Ft túlfizetést jött visszatéríteni, ám csak 20.000 Ft-os bankjegye van, amelyet a házigazdának szükséges felváltani. Amíg a sértett a pénzváltással foglalkozik, a tolvaj figyelmét elterelve magához ragadja a lakásban elérhető értékeket, főként készpénzt, majd sietősen távozik.  Sátoraljaújhelyen több ilyen módszerrel elkövetett lopás történt.

 

A károsulttá válást elkerülheti kellő óvatossággal és odafigyeléssel.

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG

BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

3501 Miskolc, Zsolcai kapu 32. Pf.:161

(46) 514-500/23-27, fax: 27-37

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük