Lakossági Hírlevél 2017. május – Külföldi munkavállalás veszélyei, emberkereskedelem és prostitúció

 

   logo

 

ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER

LAKOSSÁGI  HÍRLEVÉL

  1. május

Külföldi munkavállalás veszélyei, emberkereskedelem és prostitúció

Az Európai Bizottság adatai szerint 10 ezres nagyságrendű évente az Európai Unióban az emberkereskedelem áldozatainak száma. Az érintettek kétharmada szexuális kizsákmányolás során vált sértetté, akiknek 95 %-a nő.  Az áldozatok tekintetében – állampolgárság szempontjából – az öt kiemelt uniós ország: Románia, Bulgária, Hollandia, Magyarország és Lengyelország.

 

4

 

Az emberkereskedelem olyan bűncselekmény, amit a kereslet és a haszon irányít. A kereslet a szexuális szolgáltatásokra folyamatosan növekszik, ami magával hozza a kínálat kényszerű növelését és a haszon maximalizálása iránti törekvést. Mindezek érdekében az emberkereskedők a legkifinomultabb módszerekhez folyamodnak, hogy a kínálatot folyamatosan fenntartsák, bővítsék, cseréljék.

 

 

5

 

A nyitott határoknak köszönhetően megnyílt az út az Európai Unión belüli szabad munkavállalásra. Közép-Európából fiatalok indulnak útra Nyugat-Európába a jobb kereset reményében. Egy részük nyelvtudás és ország ismeret nélkül – a „könnyű pénz” reményében – úgy gondolja, hogy Németországban, Hollandiában, Svájcban vagy Olaszországban megtalálja számításait. Ezekre a naiv fiatalokra építenek az emberkereskedők, kihasználják tudatlanságukat.

 

Az elkövetési módszerek

– Nem új keletű, de a mai napig jellemző módszer a különböző álláshirdetések útján történő toborzás. Az esetek jelentős részében maga az ajánlat teljesen ártalmatlannak tűnik, sőt kifejezetten „szexmentesként” hirdetik. „Hostess munka”, „bulizva keress pénzt” és hasonló szlogenek jelennek meg.

Mindehhez irreálisan magas kereset társul a hirdetésben.

 

3

 

 

– A másik lehetőség, hogy ismerős ajánl kihagyhatatlan lehetőséget külföldi munkára, vagy az új élettárs javasolja a külföldi munkavégzést, mint kiváló megélhetési lehetőséget.

– Lehet, hogy már Magyarországon elkészül egy munkaszerződés, ami teljesen hivatalosnak tűnik, de jellemzően mindenféle felvilágosítás és szerződés nélkül indulnak el külföldre a munkavállalók.

– A tájékoztatás maximum abból áll, hogy „városi legendákat” mesélnek a Hollandiában takarítóként dolgozó, de itthon hónapokon belül nagy lakást és kocsit vásárló lányokról.

– Az utazás szervezetten kisbusszal (valamelyik budapesti vasútállomás parkolójából), vagy személygépkocsival történik, természetesen „csak” női utasokkal.

– Megérkezve a célországba a munkához szükséges papírok intézése végett elkérik az útlevelet, amit aztán már nem adnak vissza.

Ezt követően már nem hitegetik tovább a nőket. Egyértelművé teszik, hogy a szexiparban lehet sokat keresni.

– Azokat, akiket a kilátástalan helyzetükkel nem tudnak meggyőzni, kényszerítik veréssel, lelki terrorral, bezárással vagy éheztetéssel, drogra szoktatással. A „munkavállaló” megerőszakolása, úgynevezett „beavatása” is jellemző.

Mindezeknek a célja, hogy az áldozat teljesen identitását veszítse, a létfenntartásra koncentráljon és alávesse magát a fogvatartói akaratának.

1

 

– Ezt követően bordélyházakban helyezik el a nőket, ahol szándékosan több nemzetiségből származó nő dolgozik. Mindezt azért, hogy ne sikerüljön segítséget kérni, ennek érdekében a telefonjukat is elveszik. Csak a „megbízható” lányok rendelkeznek készülékkel.

– Az áldozatok az elvégzett „munkáért” fizetést alig vagy egyáltalán nem kapnak, pedig nem egy esetben éppen a jó kereset ígéretével csábítják el őket.

– A bordélyházak egymás között cserélgetik, adják-veszik a nőket. A gyanútlan munkavállalónak nyelvismeret, személyismeret nélkül minden kapcsolata megszakad a külvilággal, egészen addig, míg a családja keresni nem kezdi őt.

 

Mit tegyen, hogy ne váljon áldozattá?

Legyen óvatos a külföldi állásajánlatokkal! Gyanús, ha a hirdetés “könnyű” vagy “erotikus” munkát ígér, ha nyelvtudásra nincs szükség.

– Még ha valamelyik barát vagy rokon ígért is állást, ne bízzon meg benne vakon. Mielőtt elfogadja az ajánlatot, gondolja át alaposan az ajánlatát, kérje ki mások véleményét!

Kössön részletes munkaszerződést! Ez nem garancia semmire sem, de aki ettől elzárkózik, abban ne bízzon meg többé. Ne írjon alá olyan szerződést, amit nem tud elolvasni (idegen nyelvű, vagy nem hagytak rá időt)

Tájékozódjon a munkavállalás és a kint-tartózkodás feltételeiről. A külföldi munkaszerződés kötelező tartalmáról Magyarországon jogszabály rendelkezik.

– Az otthoniaknak mindenképpen adja meg a leendő szállása pontos címét és a leendő munkáltató adatait.

Gyűjtsön össze minél több címet a fogadó országban, ahova baj esetén fordulhat.  Írja fel a helyi magyar nagykövetség, konzulátus telefonszámát. Ezeket az adatokat ne csak a telefonjában tárolja.

– Hagyjon otthon egy fénymásolatot az útleveléből és egy példányt a legutóbb készült fényképéből.

– Mindig legyen annyi tartalék pénze, amennyiből baj esetén haza tud utazni.

– Legyen legalább egyvalaki, akit rendszeresen felhív! Egyezzenek meg előre, hogy milyen gyakran fog telefonálni és állapodjanak meg valamilyen titkos jelmondatban, arra az esetre, ha bajba kerülne és nem beszélhet nyíltan.

– Amint megérkezett, értesítse a családját és a közeli barátait!

– Soha, semmilyen körülmények között ne adja ki a kezéből az útlevelet! Ha a hivatalos ügyek intézéséhez szükség van rá, mindig legyen jelen. Ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy magánál tartsa az útlevelét, ez annak a jele, hogy ki akarja használni önt.

– Ha ellopták, elvették az iratait, ne tétovázzon, hanem azonnal lépjen kapcsolatba a rendőrséggel vagy a magyar nagykövetséggel.

Az EU területén a 112 segélyhívó számon bármikor kapcsolatba léphet az adott ország rendfenntartóival, ehhez nem kell pénznek

lennie a kártyáján, SIM kártya nélkül is hívható, nem kell a telefon PIN kódját sem ismernie.

Jegyezze meg azt a helyet, ahol el van szállásolva, nem árt tudni az utca nevét, házszámát, vagy egy közeli jellegzetes épületet megjegyezni

– Azonnal tájékoztassa az otthoniakat a tartózkodási helyével kapcsolatos bármilyen változásról.

Működjön együtt a rendőrséggel, hogy mások ne jussanak az ön sorsára.

Jegyezze meg: Minden körülmények között joga van a segítséghez és a védelemhez, még akkor is, ha kisebb bűncselekménybe keveredett (pl. feketemunka, hamis iratok).

logo2

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük