Lakossági Hírlevél 2017. augusztus

logo

  ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER

LAKOSSÁGI  HÍRLEVÉL

  1. augusztus

Közterületen elkövetett erőszakos cselekmények

alkoholos társaság

Kép forrása: Internet.

A nyári időszak a baráti összejövetelek, kerti grillezések, szabadtéri szórakozás időszaka is. Kellemes társaságban jól telik az idő, előkerülnek és nagy mennyiségben fogynak a szeszes-italok. Gyakran emlegetett szlogen az alkoholfogyasztók között is, hogy a hőségben fontos a folyadék pótlása. Az alkohol élettani hatásai azonban a nagy melegben fokozódnak, felgyorsulnak, főleg, ha az illető nem is étkezik megfelelően.

 

Sok esetben az egyébként csendes ember is felbátorodik a szesz hatására és olyat is megtesz, amit józan állapotában elítélendőnek tart. Például kötekedni, lökdösődni kezd másokkal a társaságban, vagy hazafelé tartva akár vadidegeneket is megszólít az utcán, támadólag, erőszakosan lép fel velük szemben. Esetleg korábbi vélt valós sérelmeit „ököljog” alapján kívánja megoldani. Ha nem ennyire merész, akkor csak kukákat borogat, kirakatokat dobál meg, italos üveget vág a földhöz, kapukat rángat ordítozva, egyszóval bátorságát és erejét az útjába kerülő tárgyakon mutatja meg. Mindezzel pedig a jog nyelvén garázdaságot követ el.

mit jelent

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 339. § (1) bekezdése alapján „aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást, vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

A kihívó közösségellenesség abban fejeződik ki, hogy a cselekmény ellentétben áll a közösség elvárásaival, a társadalmi együttélés szabályait nyíltan, gátlástalanul semmibe veszi, azokkal szembe helyezkedik.

Az erőszakos magatartás irányulhat személy, vagy tárgy ellen is. Garázdaság már elkövethető olyan erőszakos, támadó fellépéssel is, amely még könnyű testi sértéssel sem jár. Így például egy egyszerű pofonnal, vagy fellökéssel, oly módon, hogy az nem okoz sérülést. A dolog elleni erőszakos magatartás fogalmába már a csekélyebb károkozás, jelentéktelen állagsérelem is beletartozik.

A megbotránkozás, erkölcsi felháborodás, amit az elkövető vált ki más személyekből. A riadalom annyiban különbözik tőle, hogy félelem, ijedtség, vagy rémület alakul ki a szemlélőben. A megbotránkozásnak és a riadalomnak azonban nem kell kialakulnia, elég, ha ennek a lehetősége fennáll.

Fontos megjegyezni, hogy garázdaságról csak abban az esetben beszélünk, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg (pl.: életveszélyt okozó testi sértés).

A bűncselekményt leggyakrabban csoportosan és/vagy felfegyverkezve követik el. Csoportos elkövetés alatt azt értjük, ha legalább három személy vesz részt a bűncselekményben. A felfegyverkezve annyit tesz, hogy az ellenállás leküzdése, vagy megakadályozása érdekében az elkövető élet kioltására alkalmas eszközt tart magánál.

 hogyan csaphat át

fight1

– Jó, ha tudjuk, hogy egy lökdösődés során a fellökött ember eséséből adódó sérülésekre nincs ráhatásunk.

 

Sajnálatos módon elég gyakori eset, hogy egy-egy utcai szóváltás során a fellökött sértett a fejét a járda szegélyébe, vagy az úttestbe olyan erővel üti be, hogy az a koponya sérülésével jár, amely időben érkező orvosi segítségnyújtás nélkül, akár halálhoz is vezethet. Ebben az esetben már nem garázdaságról van szó, mivel súlyosabb bűncselekmény – életveszélyt, esetleg halált okozó testi sértés bűntette – valósul meg, amelynek ebből kifolyólag a büntetési tétele is magasabb (2-8 évig terjedő).

– Az ártalmatlannak induló pofozkodás okozhatja a dobhártya beszakadását, végső soron teljes hallásvesztést, amely maradandó fogyatékosságnak minősül (maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntette). A nyak elülső részére mért ütés okozhatja a gégeporc sérülését, mely szinte azonnali fulladásos halálhoz vezethet (halált okozó testi sértés). A hasra mért ütés, vagy rúgás, illetve a földön fekvő ember rugdosása okozhatja a lép leszakadását, amely életveszélyes állapotnak minősül.

– Szintén fontos tudni, hogy az elkövetéskori ittas állapot – ritka kivételtől eltekintve – nem enyhítő körülmény.

– Amennyiben két társaság tagjai kölcsönös szóváltást követően összeverekednek – azaz a „kihívást” mindannyian elfogadják, „felveszik a kesztyűt” – ez esetben a kölcsönös bántalmazás kialakulását követően nem lesz annak jelentősége, hogy ki kezdte, ki ütött először, azaz a jogos védelmi helyzet – büntetlenség – egyik felet sem illeti meg. Mindkét társaság tagjai garázdaság miatt felelnek.

 

Ne váljon áldozattá

– Első sorban ne igya magát „bátorra”, bármennyire is jól érzi magát a társaságban. Ha ittasnak érzi magát, pihenjen le, hagyja abba az alkoholfogyasztást. Figyeljen másokra is a társaságban.

Kerülje az olyan csoportosulást, amely hangoskodik, nyilvánvalóan kötekedik, verekedést, szóváltást provokál. Ne vegye fel a „kesztyűt”, térjen ki a konfliktus elől.

Hívjon rendőrt, ha verekedőket, garázdákat lát. Csak életmentési céllal avatkozzon be mások konfliktusába. Ha sérültet lát, értesítse a mentőket is.

– Ha Önt érte támadás, vagy nyilvánvalóan provokálják, próbáljon meg elmenekülni a helyszínről és hívja a rendőrséget. Természetesen megilleti Önt is a jogtalan támadás elhárítása esetén a jogos védelem.

– Ha verekedett és az ellenfele láthatóan megsérült, hívjon hozzá mentőt azonnal. Ne kockáztassa a súlyosabb bűncselekmény létrejöttét. A pillanatnyi győzelem kielégítő érzése nem ér annyit, hogy éveket töltsön börtönben és viselje az ezzel járó egyéb anyagi, erkölcsi következményeket.

– Jó, ha tudja, hogy ha személyi sérülést okoz – nem csak a bíróság előtt kell felelnie tettéért, hanem azon túl anyagi felelősséggel is tartozik, ugyanis ki kell egyenlítenie az egészségügyi ellátás költségeit is (a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 68. §)

Tartsuk be a társadalmi együttélés szabályait!

 

                           noibunyo-240x180 tiszaujvaros2 betores

                                                                                                                                                                                                                     Képek forrása: Internet

 

logo2

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük