Oktatási Hírlevél 2017. augusztus – Folytatódik az Iskola Rendőre program

logo

ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS

RENDSZER

OKTATÁSI HÍRLEVÉL

2017. AUGUSZTUS

 header2
Az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (a továbbiakban: ORFK-OBB) számára a gyermekek védelme, és a közlekedési nevelő munkában való aktív részvétel immár évtizedek óta az egyik legkiemeltebb feladat.

„Az iskola rendőre” program 2008. szeptember 1-jén indult útjára, mely az eddigi tapasztalatok alapján nagymértékben segítette a gyermekek védelmére irányuló baleset- megelőzési tevékenységet. Elmondható, hogy a rendőri jelenlét miatt a gyermekek, a pedagógusok és a szülők egyaránt nagyobb biztonságban érzik magukat, valamint az is érzékelhető, hogy az iskolák környékén a gépkocsivezetők sokkal figyelmesebben, a közlekedési szabályokat betartva közlekednek.iskrend1

A 2016/2017-es tanévben megyénkben 253 oktatási intézmény vett részt a programban, melyekben összesen 207 iskolarendőr látott el szolgálatot.

Az elmúlt tanévek tapasztalatai bebizonyították ennek az egyedülálló kezdeményezésnek a szükségességét, ezért a 2017/2018-as tanévben is folytatódik „Az iskola rendőre” program.

Az ORFK-OBB – több évtizedes tapasztalatára, kiépített kapcsolatrendszerére, társadalmi támogatottságára és egyéb lehetőségeire építve – továbbra is kiemelkedő szerepet vállal a koordinálásban, és a baleset-megelőzés speciális eszközeinek alkalmazásával hozzájárul a kitűzött célok eléréséhez.kiadvanyok

Az ORFK-OBB, valamint a B-A-Z. Megyei Balesetmegelőzési Bizottság a gyermekbalesetek megelőzése érdekében folytatott kampányait, felmenő rendszerű országos közlekedésbiztonsági versenyeit „Az iskola rendőre” programhoz kapcsolódóan hajtja végre.

Az iskolarendőrök felkeresik azokat az alap- és középfokú oktatási intézményeket, amelyek még nem csatlakoztak a programhoz, és felkérik őket az együttműködésre. A fogyatékkal élő emberek védelmét, biztonságos közlekedését továbbra is kiemelt feladatként kezeljük, ezért a sérült, vagy fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozó intézményeket is igyekszünk bevonni.

A helyi rendőri szervek az iskolarendőr közreműködésével – még a tanév megkezdése előtt – valamennyi frekventált helyen lévő oktatási intézmény közvetlen környezetének köz- és közlekedésbiztonsági, valamint bűnügyi helyzetét áttekintik és elemzik.
Ennek keretében a helyi önkormányzatokkal és a területileg illetékes közlekedési hatóságokkal közösen – az érintett tanintézmények képviselőit is bevonva – az iskola közelében tartanak forgalomszervezési és forgalomtechnikai bejárásokat.kozlekedes
A tanévkezdéshez kapcsolódóan 2017. szeptemberében – a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában – fokozott rendőri jelenlétet biztosítunk azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt.

Demonstratív rendőri jelenléttel igyekszünk elősegíteni a gyermekek biztonságos közlekedését, melynek során fokozott figyelmet fordítunk a gépjárművezetőkre (kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítése, a biztonsági öv és a gyermekülés használata). A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a feladat végrehajtásába bevonásra kerül a polgárőrség is.

•  Az iskolarendőr folyamatos kapcsolatot tart a tanévben a tanintézmény vezetőségével, a diákokkal. Meghívás esetén jelen lesz a jelentősebb

vigyazzunk

iskolai rendezvényeken (tanévnyitó, tanévzáró, fogadóóra, szülői értekezlet).

•  A Rendőrkapitányságok – lehetőség szerint – nyílt napot szerveznek „Az iskola rendőre” programban

résztvevő iskolák számára.

A programban közreműködő, prevenciós munkát végző rendőri szervek ifjúságvédelmi konzultációt tartanak a pedagógusok számára.

 


logo2

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük