Lakossági Hírlevél 2017. szeptember

logo

ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER

LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL

2017. szeptember

Vége a nyárnak. A hétvégi házban betörők járnak!

winter-house-teli-haz-3152075526

A nyár elmúltával egyre több ember hagyja hátra a nyaralóját, hétvégi házát abban a reményben, hogy azt tavasszal ugyanolyan állapotban találja majd, mint ahogy azt otthagyta. A tulajdonosok az őszi és a téli időszakra – mivel az épület fűtéssel nem rendelkezik – visszaköltöznek a városi ingatlanokba, a külterületi ingatlant a „holtszezonban” nem, vagy csak ritkán látogatja. Kiürülnek, elcsendesednek a nyáron oly népes és hangos üdülő övezetek. A betörők csak ezt a pillanatot várják, hiszen munkájukat nagyban könnyíti a kihalt környék, nem kell szemtanúkkal számolniuk.

A nyaralókban pedig bűnvonzó értékek maradnak hátra, úgymint gázpalack, televízió, rádió, ágynemű, némi szeszes-ital, tűzifa, esetleg tartós élelmiszer, szerszámok.

betörés, Sorokutca bentiek Foto:

 

A bűnelkövetők dolgát tovább könnyíti, hogy a hétvégi házak védelmi szintje nagyon alacsony. Az ajtókat sok esetben 30 éves zárak és a legolcsóbb, legsilányabb lakatok védik, az ablakok, ajtók rosszul zárnak, nincs rajtuk rács sem. A tulajdonosok nem költenek a telek biztonságára, mondván nincs semmi komoly érték az ingatlanban. Ennek ellenére mégis meglepetésként éri őket,
amikor tavasszal egy feldúlt házhoz érkeznek, amelyből minden értéket eltulajdonítottak. Jellemző módon a rongálási kár magasabb, mint az ellopott dolgok értéke.

 

mittegyunk
–    Mielőtt kiköltözne a nyaralóból, tegyen rendet a telken. Pakolja el a kint hagyott létrát, asztalt, egyéb tárgyakat, melyek a bejutást megkönnyítik.

–    Még van ideje a tél beálltáig! Ha nem rendelkezik vele, akkor szakemberrel szereltessen rácsot az ajtóra és az ablakokra, különös tekintettel a ház hátsó részén lévő nyílászárókra. Ajtó és ablak befeszítése ellen csak a szakszerűen felszerelt rács védheti meg.

–    Indulás előtt győződjön meg arról, hogy mindent bezárt. A legkisebb ablak se maradjon nyitva.

–    Jelentéktelennek tűnő értéket se hagyjon a hétvégi házban. Amennyiben azokat nem tudja máshol tárolni, akkor tegye olyan helyre, ami kintről – az ablakon betekintve – nem látható.

Használjon sötétítő függönyt, vagy redőnyt a belátás megakadályozására.

h_688858

–    Ha kellő pénzösszeggel rendelkezik – és megéri a beruházást a védendő értékek köre -, akkor szereltessen fel olyan

riasztóberendezést, mely távfelügyelethez van bekötve. Továbbá lássa el lakását megfelelő minőségű zárakkal. Lakatokból a jó minőségű, úgynevezett tömblakatokat vásárolja meg.

 

  • Kapcsolja le a villanyórát, kulccsal zárja be annak szekrényét. Zárja el a vezetékes vizet. Ezzel nehezíti az önkényes beköltözők dolgát, akik hosszabb időre szeretnék igénybe venni az Ön ingatlanát.
  • Kössön kár- és értékarányos biztosítást a nyaralóra. Ezzel nem csak a betörésből adódó veszteségeket (rongálási és lopási), hanem az esetleges fagy- és egyéb károkat is enyhítheti.
  • Kérjen meg egy az üdülő övezetben télen is ott lakó személyt, hogy rendszeresen ellenőrizze az Ön ingatlanát is. Betörés észlelése esetén pedig értesítse Önt azonnal a megadott telefonszámán. Az időben – nem fél év elteltével – észlelt bűncselekmény az elkövető felderítését nagyban megkönnyíti.
  • Ha betörést észlelt, azonnal forduljon a rendőrséghez, hívja a 112 segélyhívó számot. Ne lépjen be a helyszínre, ott semmit se változtasson meg.

 

 

olcso

kinai-lemezajto-teljes-koru-zarszerviz-300x172

 

 

Napjainkban egyre több barkácsáruház és internetes kereskedés foglalkozik relatív olcsó, biztonságinak nevezett ajtók forgalmazásával. Ezek az ajtók kinézetükben valóban hasonlítanak a magas biztonsági szintű ajtókhoz, azonban a technikai kialakításuk jóval a minőségi gyártmányok alatt van.

 

 

100_1

 

 

 

Fontos jellemzőjük, hogy szinte kivétel nélkül távol-keleten készülnek és számtalan, hangzatos névvel vannak ellátva. Önmagában a távol-keleti gyártás nem jelentene problémát. A nyílászáró funkciót is ellátják ezek a szerkezetek, azonban biztonsági ajtónak nem nevezhetők. A kereskedők is sok esetben acél ajtónak nevezik a gyenge minőségű, vékony fémlemezből gyártott ajtókat, amelyeknek a belseje, úgynevezett sejtrácsos kialakítású hullámpapír.

 

hisec-ajto-also-zarszerkezet

Az ajtó legkritikusabb pontja azonban mégis a zárszerkezet és a hengerzárbetét. Erre a betörők is rájöttek és már megyénkben is megjelent egy viszonylag egyszerű zárnyitási technika, amellyel szinte hangtalanul nyithatóak az olcsó „biztonsági” ajtók.

 

  • A fentiek miatt azt tanácsoljuk, hogy aki az alsó árkategóriába (jellemzően 50.000 – 80.000 ,- Ft között) tartozó lemezajtót vásárolt, az cseréltesse ki minél hamarabb a zárbetétet egy megbízható gyártótól származó, maghúzás-, finomnyitás-, fúrás-, kulcsütéses nyitás- és zártörés elleni védelemmel ellátott termékre (költsége 10.000 – 20.000 ,- Ft közé tehető. Esetleg szereltessen fel utólag hevederzárat (költsége: 40.000 – 50.000 ,- Ft).
  • A hengerzárak cseréjét és a hevederzár utólagos felszerelését bízza szakemberre, ugyanis alsó árkategóriás lemezajtók hengerzárai nem feltétlenül kompatibilisek az európai szabvánnyal.
  • Aki biztonsági ajtó vásárlását tervezi, az kérje ki szakember tanácsát. Jegyezze meg, hogy az olcsó termék ritkán jó. Silány minőségű ajtó esetén a henger- és hevederzárra, illetve a gyártási minőség-ellenőrzés hiányából származó javításra jelentős – akár 100.000 ,- Forintos, vagy azt meghaladó – kiadása is keletkezhet. Ez több, mint az ajtó eredeti értéke.

kepsor

logo2

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük