Lakossági Hírlevél 2. – Mindenszentek és halottak napja. Vigyázzunk értékeinkre!

logo

 

 

ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER

LAKOSSÁGI  HÍRLEVÉL

2017. október

Mindenszentek és halottak napja. Vigyázzunk értékeinkre!

 

mindenszentekMindenszentek és halottak napja alkalmából az egész ország útra kel, hogy elhunyt szerettei sírján gyertyát gyújtson és virággal emlékezzen meg családtagjairól. Ilyenkor kevésbé figyelünk értékeinkre. Gyászunk és az előttünk álló hosszú utazás, illetve a további temetők meglátogatásnak tervezése elvonja figyelmünket. Idegesebbek vagyunk a kialakult torlódások, a teli parkolók miatt. Ezt az elkövetők is tudják és ki is használják. A gépkocsiban látható helyen hagyott értékeink, a tömegközlekedési eszközön a farzsebünkben lévő pénztárcánk, mobiltelefonunk, a temetőkapuban lezáratlanul hagyott kerékpárunk nincs biztonságban. Annak érdekében, hogy a csendes főhajtás zavartalan legyen, fogadják meg tanácsainkat.

 

hogyanelozheto

– Próbálják meg elkerülni a nagyobb csoportosulásokat, hiszen köztudott dolog, hogy a zsebtolvajok a nagy tömegben „dolgoznak”. Ilyen, tolvajokat vonzó tömeg alakulhat ki a virágárusok standjainál, a piacok mécseseket árusító pultjainál, a tömegközlekedési eszközökön, a temetők bejáratainál.

A virág- és mécses vásárlását – a tömeg elkerülése végett – időzítsék kora reggelre, amikor a piacokon, árusító helyeken még kisebb a forgalom, talán még az elkövetők is alszanak.

Ne hagyják az utolsó pillanatra a bevásárlást, a temetők előtti virágárusok – azon túl, hogy drágábbak – nagy tömeget is vonzanak. Míg önök virágot válogatnak, a zsebtolvaj elemelheti a farzsebben, táska tetején elhelyezett pénztárcát.

Figyeljenek a megvásárolandó virág minőségére is. A csendes megemlékezést pillanatok alatt töri derékba a hervadt, pergő szirmú virág.

 

temeto_151101_vcs_3

Az árusoknál minden eladó, csak a vásárlón múlik, hogy megvásárolja -e a portékát. Ezért még a válogatás közben finoman rázogassák meg a virágot, hogy annak szirmai a helyükön maradnak -e.

– A tömegközlekedési eszközökön fokozott figyelemmel utazzanak ebben az időszakban is. Ne feledjék, ilyenkor mindkét kezük foglalt a virágoktól, szatyroktól és az sem szokatlan a buszon, vonaton, vagy villamoson, hogy az emberek a megszokottnál közelebb állnak egymáshoz. Éppen ezért értékeiket, okmányaikat lehetőleg a ruházat belső zsebeiben tárolják, ahol azok nehezen hozzáférhetők a zsebtolvaj számára.

– Mielőtt útnak indulnak, ellenőrizzék le, hogy a lakás ajtóit, ablakait bezárták -e, a meglévő riasztót bekapcsolták -e.

– A gépjármű ajtóit, ablakait a leparkolást követően zárják be, ellenőrizzék azok zárt állapotát. Bármilyen rövid időre is távolodnak el a gépjárműtől, azt csukják be. Látható helyen ne hagyjanak értéket (mobiltelefon, GPS, laptop, tablet, pénztárca, kabát) a gépkocsiban.

– Ha kerékpárral érkeznek a temetőbe, azt is minden esetben lakatolják oda fix tárgyhoz. A legjobb, ha több ponton is rögzítik azt. Ne hagyjanak értéket a kerékpáron (GPS, mobiltelefon, szatyor, táska).

Legyenek körültekintőek, amikor a temetők bejáratához érnek, ugyanis a feltorlódó tömegben szintén zsebtolvajok tevékenykedhetnek. Itt is érvényes az, hogy a pénzt és okmányokat a belső zsebben célszerű elhelyezni.

– A síremléknél még rövid időre se hagyják őrizetlenül a táskáikat, minden magára hagyott érték vonzó lehet az alkalmi tolvajok számára.

– Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává vált, azonnal forduljon a Rendőrséghez. Hívja a 112 segélyhívó számot.

Gépkocsi-feltörés, lakásbetörés esetén fontos a helyszín eredeti állapotának megőrzése!

tovabbitanacs2088_1812_img_2678_n

 

 

 

– Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a temetők nyitva tartásáról, a temetőbe történő behajtás és parkolás rendjéről. Esetlegesen a forgalmi rend változásáról.

Idejében induljanak útnak, kalkuláljanak a megnövekedett forgalommal, a parkolók telítettségével. Tervezzék meg meglátogatandó temetőkhöz vezető utat. A sűrű forgalomban mindenki legyen toleránsabb az autóstársaihoz.

– Legyenek az átlagostól óvatosabbak a közlekedés során.

– Figyeljenek oda a temetők környékén, az út szélén, vagy a parkolókban lévő gyalogosokra, kerékpárosokra.

Súlyos sérülés relatív alacsony sebesség esetén is bekövetkezhet. Mindig használják a gépkocsiban a kötelezően előírt passzív biztonsági eszközöket (légzsák, biztonsági öv, stb.), mert azok életet menthetnek!

Égő gyertyát vagy mécsest ne hagyjanak koszorún, mert tüzet okozhat.

 

reszletes

 

logo2

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük