Lakossági Hírlevél 2017. november – 5 dolog, amit ha betart, boldog lesz a karácsonya!

logo

ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER

LAKOSSÁGI  HÍRLEVÉL

2017. november

5 dolog, amit ha betart, boldog lesz a karácsonya!

nem mondod

Még több mint egy hónap van karácsonyig, azonban a nagyáruházak szórólapjai már lassan megtelnek az ünnepi ajánlatokkal, hívogatják a potenciális vásárlókat. A vásárlási láz egyre magasabb, mihamarabb szeretné mindenki beszerezni az ajándékokat.

A nagy igyekezetben a vásárlók kevésbé figyelnek értéktárgyaikra és jellemző módon nagyobb pénzösszegekkel indulnak útnak, értékes meglepetésekkel pakolják meg autóikat.

A készülődés pillanatait a potenciális elkövetők is várják, mivel számukra a december jól jövedelmező munkával telik. Fogadjanak meg 5 jó tanácsot annak érdekében, hogy ne váljanak áldozattá a karácsonyi vásárlások során.

 

  1. A jármű utasterében ne hagyjon semmit, hiszen az a bűnelkövető figyelmét odavonzhatja.

gk1_1A gépkocsival történő bevásárlás során az utastérben hagyott tárgyak nincsenek biztonságban. A boltok parkolóiban tolvajok lehetnek, akik csak erre az alkalomra várnak. Az autó ablakait betörve, vagy a gépkocsi zárját feltörve pillanatok alatt jutnak be az utastérbe, ahonnan könnyen mozdítható, értékes dolgokat lopnak el. A gépkocsi csomagtartójába se hagyjon komolyabb értéket, hiszen az nem értékmegőrző. Parkoljon lehetőség szerint arra kijelölt helyen, illetve kivilágított területen.

A gépjármű minden ajtaját zárja le. Amennyiben van, használja a riasztót és más védelmi eszközt.

Mindig győződjön meg a gépkocsi zárt állapotáról, mielőtt elindul nézze körbe járművét nincs -e azon bármi behatolásra

utaló sérülés.

 

  1. Az értékeit belső zsebbe helyezze el, és csomagjait olyan helyre tegye, ahol szemmel tudja tartani.

penztarca_a_farzsebbenLehetőség szerint kerülje el a zsúfolt tömeget, mert ezeken a helyeken észrevétlenül emelhetik el értékeit a kabát, vagy táska külső zsebeiből. Tegye különböző helyekre pénztárcáját, iratait, kulcsait, mégpedig ha lehet belső zsebbe. Csomagjait tartsa szemmel, legyenek azok testközelben. Táskáját, pénztárcáját ne hagyja a bevásárló kosárban, vagy a pulton még rövid időre sem. Csak a szükséges mennyiségű készpénzt vigye magával, vagy fizessen bankkártyával.

  1. A PIN kódot ne tárolja a bankkártyája mellett.

CreditCard_1Nem lehet elégszer ismételni, hogy PIN kódot ne tartsanak a bankkártya közelében. Manapság legalább 5-10 jelszót, kódszámot kellene észben tartania egy átlagembernek. Nem csoda tehát, ha elfelejti, összekeveri azokat. Ennek elkerülése érdekében inkább a telefonjukba írják be a négyjegyű kódot, lehetőleg úgy, hogy ne lehessen tudni, hogy az mihez tartozik. Javasolt még a kártya hátoldalán, az aláírás mező mellett található, három számjegyből álló CVC (Card Validation Code – kártyahitelesítő kód) azonosító megjegyzése és lekaparása. Amennyiben ezt elmulasztja, a bankkártya eltulajdonítását követően az elkövető szabadon vásárolhat vele az interneten. Ezen kívül célszerű a banknál napi vásárlási limitet beállítani a bankkártyára, illetve előfizetni a vásárlás esetén küldött SMS szolgáltatásra. Ezeken kívül javasoljuk, hogy kössenek szerződést bankjukkal internetes vásárlás esetén egy külön – minden alkalommal egyedileg generált – biztonsági kód SMS-ben történő küldésére, melyet a tranzakció előtt kell megadnia a webes felületen.

 

  1. Olyan esetben, ha a támadó erőszakot alkalmaz, vagy helyez kilátásba, inkább adja át az értékeit.

RablĂłA legfontosabb érték az élet, ha rablás áldozatává vált, ne próbáljon ellenállni. Az elkövető felfokozott lelki állapotban van a cselekménye elkövetésekor, ezért meggondolatlanul cselekszik. Éppen ezért próbáljon meg higgadt maradni, az ellenállás a támadó agresszivitását tovább fokozhatja. Amennyiben testi épsége veszélyben van – és nincs menekülési lehetősége –, ne habozzon, adjon át az értékei közül valamit a rablónak. Ha teheti, figyelje meg támadóját, hogy később személyleírást tudjon róla adni. A személy kinézete, arca, testalkata, beszéde, ruházata, a menekülésének iránya, az elkövetés eszköze mind-mind értékes információ a hatóságok számára.

 

Annak érdekében, hogy ne váljon rablás áldozatává, közterületen kerülje el az elhagyatott, rosszul kivilágított helyeket. Hazafelé tartva az otthona bejáratához érve, kulcsait előre vegye kezébe és ne az ajtó előtt állva keresse csomagjai között. Gyalogosan közlekedve, ha azt észleli, hogy követik, menjen be egy üzletbe, vagy szálljon fel tömegközlekedési járműre.

 

  1. Karácsony okosan-online átutalási tippek

Az ünnep előtti időszak vásárlásai ma már nemcsak az üzletekben folynak, hanem egyre inkább az interneten biztosította különböző csatornákon, melynek sajnos megvannak a veszélyei. Figyelem! Csalók károsíthatják meg az óvatlan vásárlókat az internetes hirdetési oldalakon. A módszer lényege, hogy a rossz szándékú csalók ingyenesen regisztráció nélkül hirdetnek oly módon, hogy áron alul kínálnak eladásra keresett termékeket. Aki vevőként jelentkezik be hamis ajánlatukra arra kérik, hogy előre utalja, át a vételárat azonban az adás-vétel tárgyát képező terméket nem küldik el.

„Akciós” vételi szándék esetén mindig keressen rá a google keresőben a névre, telefonszámra, mobilszámra, e-mail címre. Az elkövetők gyakran még a nevet sem változtatják meg, így a fórumokon azonnal kiszűrhető a csalási kísérlet. Gyanús körülmény esetén mindig ragaszkodjon a személyes átvételhez.

kepsor

logo2

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük