Az online élettér veszélyei

logo

ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER

2017. november

cimfelirat

A mi „valós” világunkon túl van egy másik világ, ahová sokszor korlátok és szabályok nélkül bármikor elmehetünk. Kiszakadhatunk a hétköznapokból. Ez az online élettér. Ott kikapcsolódhatsz az olasz haveroddal, zenét hallgathatsz egy budapesti barátnőddel és megnézheted kedvenc filmjeidet. Híreket böngészhetsz bármiről, majd harcolhatsz egy háborúban a kínai barátoddal közösen, ismerkedhetsz belföldön és külföldön és sokszor más bőrébe is bújhatsz.

Itt nincsenek határok, nem ellenőrzött az információ, a hitelesség és a fikció sokszor összemosódik.

 

Ami viszont a legfontosabb, hogy soha nem tudhatod ki is rejtőzik egy-egy közösségi oldalon fellelhető „profil” mögött.

 

rendorsegi_hirek

Őt ábrázolja a kép és az adatai valósak? Az oldalán lévő információk igaziak vagy csak nekünk, más felhasználóknak szólnak és csupán figyelemfelkeltés? – Ezt nem tudhatjuk.

 

A közösségi portálon felbukkanó hirdetések, akciók, adománykérések egyre aktuálisabbak az ünnepek közeledtével.

Legyünk gyanakvóak. Honnan tudhatjuk, hogy egy segítséget kérő család, vagy beteg kisfiú részére kért adomány célba ér vagy sem? Honnan tudjuk, hogy a „profil” valóban a segítséget kérő, vagy segítségre szoruló, honnan tudjuk, hogy ténylegesen a megsegítendőnek gyűjt és nem saját magának? – Sehonnan. A hasonló adománykérésekkel legyünk körültekintőek és óvatosak.

Csak ellenőrzött, kommentárokat tartalmazó oldalakról vásároljunk. Olvassuk el a pozitív kritikán túl a negatívokat is. Az adománykérőket nem tudjuk hitelt érdemlően leellenőrizni, ezért nem tudhatjuk bizonyosan, hogy a pénzünk valóban odakerült ahová szántuk. Lehetőség szerint kérjen csekket, majd az azon szereplő -, vagy a hirdetésben szereplő – szervezetet ellenőrizze le, olvasson utána.   

ellenorizheto

 

internet_veszelyeiHa a profilkép túl jó férfit, vagy nőt, esetleg elmosódott arcképet mutat, lehet, hogy hamisítóval van dolga. Nézze meg a többi képét, albumát. Ha sok tájképet (hasonló témákat) tesz fel, vagy kizárólag róla vannak beállított fotók, óvatosan klikkeljünk, jelöljünk.

Ha kép alapján szeretnél valakit azonosítani, csak másold be a gyanús profil URL kódját például a www.tineye.com képkeresőbe!
 

Sokszor a profilhamisítók nem töltik ki precízen a személyes és más adataikra vonatkozó részeket. Hiányos az iskolai végzettség, a munkahely stb. Akkor is fogj gyanút, ha a felhasználó neve furcsa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

logo2

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük