Vagyonvédelmi Hírlevél 2017. december – A karácsony közeledtével növekszik a bolti lopások és rablások esélye

logo

ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER

VAGYONVÉDELMI HÍRLEVÉL

2017. DECEMBER

tomeg2017-ben is lassan beköszönt az év vége. Jön a karácsony, a szeretet ünnepe, amikor mindenki kedveskedni igyekszik hozzátartozóinak. Beindul a vásárlási roham. Ki ajándékot, ki élelmiszert vásárol. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly decemberben 2,6 %-al növekedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma. A 2017-es eddigi adatok alapján, ez éven sem lesz ez másként. A megnövekedett forgalommal az üzletek bevételei is gyarapodnak, a kereskedők megnövelt árukészlettel várják a vásárlókat. Egy-egy karácsonyt megelőző napon a boltok kasszái megtelnek a vásárlók pénzével. Mindezt természetesen a rablók és tolvajok is felismerték és ki is használhatják.

Annak érdekében, hogy a kereskedelmi egységeket ne érje támadás és a lopások száma is minimalizálható legyen, fogadjanak meg néhány hasznos tanácsot.

Üzletekben elkövetett rablások megelőzése, kezelése

(A rablás bűntettét a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 365. § (1) bekezdése szerint az követi el, aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot, illetve az élet, vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, vagy öntudatlan, vagy védekezésre képtelen állapotba helyezi.)

comstock-bank-robbery-july-29-2014-b7f563db7e9a8286Az év végi forgatagban a félreeső helyeken lévő, kis alkalmazotti létszámmal működő kereskedelmi üzletek, éjjel-nappali boltok, zálogházak, ékszerüzletek, patikák és benzinkutak is ki vannak téve a rablók támadásának. Ezeknek a kereskedelmi helyeknek a vagyonvédelmi eszközökkel való ellátottsága szegényes, legtöbb esetben kimerül az ál- vagy gyenge minőségű kamerák alkalmazásában. Ezekben az üzletekben a tulajdonosok nincsenek felkészülve a jogsértés megelőzésére és az alkalmazottak pedig a megfelelő viselkedésre a támadás esetére.

 

cimszoveg

Fontos tudni, hogy a rablások a zárás időpontjában a leggyakoribbak, amikor a forgalom már csekély, az alkalmazott fáradt, várja a munkaidő végét és a zárási teendőit végzi, a bevétel pedig aznapra már nem növekszik tovább. A rablásra jellemző, hogy gyakran szúró eszközzel, vagy fegyvernek látszó tárggyal követi el a sok esetben magányos tettes, és a támadás 1-2 perc alatt lezajlik. A rablások során leggyakrabban készpénzt tulajdonítanak el.

– Az eladótér és a kassza legyen jól megvilágított.

– Ügyeljen arra, hogy kívülről jól be lehessen látni az eladótérbe és a kassza területére, ezzel is növelve a potenciális elkövető lebukási lehetőségét (ne legyen koszos, matricákkal, plakátokkal fedett, bokrok, vagy fák által takart a kirakat).

Telepítsen jó minőségű kamera- és riasztó rendszert, és ezek meglétére a bejárat közelében felirattal, plakáttal is hívja fel a belépők figyelmét.

– „Csendes” riasztó rendszert szerezzen be, amely távfelügyeleten keresztül gondoskodik a rendőrség azonnali értesítéséről is.

– Az alkalmazottak legyenek kiképezve a riasztó és a kamera használatára, azt megfelelően üzemeltessék is.

– A bejáraton mindenki kénytelen keresztülhaladni, így oda helyeztessen el 1,7-1,8 méter magasságban olyan kamerát, amin a belépők arca is jól látható.no-hats-hoods-sunglasses-sign-lb-2143

– Tekintettel arra, hogy a rablás elkövetői igyekeznek az arcukat elfedni, ezért plakát kihelyezésével, illetve szóban is esetlegesen felhívhatják a belépők figyelmét, hogy az üzletben ne viseljenek sapkát, kapucnit és napszemüveget.

Jelölje meg az ajtó szélét különböző magasságoknál, hogy azonosíthassa a belépők és távozók magasságát.

– Amennyiben az üzlet éjjel is nyitva tart, fontolja meg a zárt ajtó – lehetőleg biztonsági ráccsal ellátottkiadó ablakán keresztüli kiszolgálást.

– A készpénz megszerzése megnehezíthető a különböző időzáras, vagy pénzbedobós trezort tartalmazó széfek használatával.

– A pénztárban helyezzen el egy-két olyan bankjegyet, melynek sorszámát felírta.

– Amennyiben gyanús, céltalanul „lődörgő”, vagy többször is visszatérő személy tartózkodik az üzletben, az alkalmazott kövesse Ellenorzo-tuekoer-Konvex-448-1nyomon a mozgását. Kérdezze meg, hogy miben segíthet, közben jól figyelje meg a személyt, adott esetben kezdeményezzen vele beszélgetést. A legtöbb rablásra készülő személy retteg attól, hogy felismerik, így inkább letesz szándékáról.

– Az üzletben helyezzen el konvex tükröket, mellyel az alkalmazott nyomon követheti az eladótérben tartózkodók mozgását.

A pénztár és a bolt zárásakor lehetőleg két alkalmazott legyen jelen.

 

 

mirekeszuljon

A rabló cselekménye elkövetésekor felfokozott idegállapotban van, izgul. Célja a gyors pénzszerzés és nem a sérülés okozása. Felkészült arra is, hogy erőszakot alkalmazzon, ha nincs más kiút. Ne feledje: a pénz helyettesíthető, de az élet nem.

–  A sérülések elkerülése érdekében legyen együttműködő. Mindig csak azt tegye, amit a támadója mond, de ne legyen előzékeny vagy segítőkész.

–  Tekintsen minden fegyvernek látszó tárgyat éles fegyvernek.

–  Csak akkor használja a „csendes riasztót”, ha azt feltűnés nélkül meg tudja tenni.

–  Ne tegyen hirtelen mozdulatokat, ha bármit tesz, előtte mondja ki hangosan, hogy a támadó tudja, mire készül (pl.: be fogok nyúlni a zsebembe a kulcsért.)

–  Törekedjen arra, hogy higgadt maradjon. Közben pedig figyelje meg jól az elkövetőt, de ne bámulja sokáig. Haladjon fentről lefelé.

Jegyezze meg a fej formát, a szemet, orrot, hajszínt, ruházatot, jellegzetes szagot, látható tetoválásokat, a fegyvert tartó kezet.
Hasonlítsa össze önmagával (pl.: alacsonyabb, kövérebb és idősebb, mint én) a támadót.

–  Figyelje meg alaposan a támadáshoz használt eszközt is.

–  Amennyiben a támadó nem visel kesztyűt, jegyezze meg, hogy mihez ért hozzá.

–  A pénz átadásakor adja oda azt a pénzt is, aminek korábban a sorszámát feljegyezte.
Ha van rá lehetősége, figyelje meg, hogy mivel és milyen irányba távozik a rabló.
A gépjármű típusát, színét, rendszámát esetleges sérüléseit, hibáit szintén jegyezze meg.
Ne kezdje el üldözni a rablót.

 

teendok

112

– Amint a rablók távoztak haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a mobiltelefonról is ingyenesen hívható 107, vagy 112-es segélyhívó-számokon, vagy a helyi rendőrség közvetlen telefonszámán.

– Tudassa a segélyhívó központtal, hogy rablás történt. Mondja meg a nevét, a helyszínt, illetve mindent az elkövetőről, amit megjegyzett róla és gépjárművéről.

– Azonnal zárja be az ajtókat, hogy a helyszínt biztosítsa. Oda illetéktelen ne léphessen be. Ha más is tartózkodott a helyszínen kérje meg, hogy ne hagyja el a területet a rendőrség kiérkezéséig, de legalább az adatait írja fel.

– Ne bízzon a memóriájában, a rendőrség megérkezéséig írjon le mindent, amit megjegyzett a támadóról és a támadásról. (Ehhez mellékelünk egy egyszerű személyleírási űrlapot.)

Ne beszélje meg az történteket más tanúkkal, mert az az ön emlékezetét is eltorzíthatja.
A rendőrség kiérkezésekor legyen együttműködő, segítse munkájukat. Tudassa velük, hogy az elvitt pénzek közül néhánynak tudja a sorszámát. Adja át jegyzeteit a nyomozóknak és mutassa meg, hogy mihez nyúlt hozzá az elkövető!

nehanyszo

(A lopást a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 370. § (1) bekezdése szerint az követi el, aki idegen dolgot
mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa.)

Az év végi időszakban megszaporodnak a boltban elkövetett lopások is. Fogadjanak meg néhány hasznos tanácsot a lopások megelőzésével kapcsolatban:

– Amennyiben a megszokottól eltérően viselkedő személy tartózkodik az üzletbe, az alkalmazott kövesse nyomon a mozgását.

– A konvex tükör lopások ellen is ideális megoldás, használatával az alkalmazott láthatja, hogy mi történik a polcsorok között.

– Szereltessen fel jó minőségű kamerarendszert.

– Próbafülke esetén egyes kereskedelmi egységeknél a vevőknek számjelzéssel ellátott táblát adnak, amellyel nyomon követik a fülkébe bevitt és visszahozott áruk darabszámát.

– A tetten ért személlyel szemben akkor érdemes fellépni, amikor az eltulajdonított áruval elhagyta a pénztárvonalat és egyértelműen nem fizette ki az ellenértéket, hiszen ekkor válik befejezetté a cselekménye. Ilyenkor célszerű az elkövetőt felszólítani, hogy a helyiséget ne hagyja el, és ha ennek nem tesz eleget, elé kell állni oly módon, hogy ne legyen vele fizikai érintkezés.

– Az elkövető elfogását követően értesítse a rendőrséget.

 

rendorseg

logo2

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük