Lakossági Hírlevél 2017. december – Karácsony táján a betörők is a pályán!

logo

ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER
LAKOSSÁGI  HÍRLEVÉL

2017. december

Karácsony táján a betörők is a pályán!

 

karacsonyi555

A szeretet ünnepének közeledtével egyre többen döntenek úgy, hogy a karácsonyt a távol lakó családtagjaikkal, esetleg egy szállodában a barátaikkal töltik. Arra azonban az ünnepi készülődés közben kevesen gondolnak, hogy ezekben a napokban is vannak rossz szándékú emberek a környezetükben. Olyanok, akik kihasználva szeretet-ittas pillanatainkat, a lakásunkra és értékeinkre törnek.

 

 

cimfelirat

– Az elkövetők nem a karácsonyt, hanem az adandó alkalmat választják. Tudják, hogy aki elutazik, az több napig nem tér vissza az ingatlanába.

– Az ünnepek alatt senki sem figyel annyira. Még az év közben magányos időseket is meglátogatják hozzátartozóik, így ők is az ünnepi előkészületekkel vannak elfoglalva. Nem feltűnő egy-egy idegen autó az utcában, a környéken. A betörők szinte észrevétlenül juthatnak be a kiszemelt lakásba.

mirefigyeljen

– Indulás előtt győződjön meg arról, hogy minden ajtót és ablakot bezárt. A legkisebb ablak és a garázs ajtaja se maradjon nyitva.

– Ha hosszabb időt tölt távol, kérje meg a megbízható szomszédját, hogy ürítse ki a postaládát, tolja el a havat a lakás körül. A gépkocsijával néha parkoljon az ön kocsibeállójára, így keltse azt a látszatot, mintha lenne otthon valaki.

– Szerezzen be időkapcsolót, vagy TV szimulátort. Ezek olyan eszközök, amelyek a külső szemlélővel elhitetik, hogy a lakásban van valaki.

Találjon ki új rejtekhelyeket, ahol a betörő nem, vagy nem az első körben keres zsákmányt.

– Elutazásáról csak azokkal beszéljen, akikben megbízik és ismer. Ne hivalkodjon a közösségi hálón.

– Értékesebb vagyontárgyairól készítsen házi leltárt, feltüntetve azok egyedi jellemzőit, azonosítási számát. Lehetőség szerint nagyobb mennyiségű készpénzt ne tartson otthon és kössön lakásbiztosítást.

– Amennyiben hazatérve betörést észlelt, lehetőség szerint ne változtasson semmit a helyszínen, ne kezdjen el pld. takarítani, mert ezzel a nyomok rögzítését akadályozza meg, hanem azonnal értesítse a rendőrséget a 107, vagy 112 ingyenes hívószámokon.

A szilveszteri tűzijátékokról néhány szóban

veszelyA pirotechnikai eszközök értékesítését, tárolását és felhasználását a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011.(VIII. 24.) Korm. rendelet szabályozza.

A rendelet 3. § (3) bekezdése a pirotechnikai eszközöket (tűzijátékokat) veszélyességük szerint négy osztályba sorolja. Az 1. és a 2. osztályba tartozó termékek – alacsony veszélyességük miatt – egész évben szabadon vásárolhatók, tárolhatók és néhány kikötéssel használhatók. A 3. pirotechnikai osztályú termékek december 28-a és 31-e között történő megvásárlásához nem kell engedély. Azok a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig engedély nélkül felhasználhatók. Azonban a fel nem használt terméket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani. A vissza nem vitt eszközök birtoklása szabálysértésnek minősül, tartásuk akár 150.000 Ft-os büntetést is vonhat maguk után.

 

biztonsag

ésszelCsak legális árusítóhelyen vásároljanak tűzijátékot és csak olyat, aminek van magyar nyelvű használati utasítása!

– Ellenőrizzék az áru szavatosságát!

Ne hajoljanak a tűzijáték fölé, ne irányítsák azt emberre, állatra, épületre, növényre!

Erős szél esetén ne működtessenek tűzijátékokat!

Erősen ittas állapotban ne próbálkozzunk tűzijátékkal, ilyenkor jelentősen csökken a reakcióidő és az

kitamasztas

ítélőképesség! Ebben az állapotban gyakran olyat is megtesznek, amit józanon soha sem tennének.

A petárda továbbra is tiltott eszköz! Ne vásároljon és működtessen ilyen terméket!

– Jegyezzék meg, hogy minden pirotechnikai eszköz veszélyes! A robbanáskor felszabaduló energiák súlyos kéz-, szem- és arcsérüléseket okozhatnak!

kepeslap

logo2

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük