Röviden az árubemutatókról

logo

Röviden az árubemutatókról

3211_orvosMinden bizonnyal Önök is hallottak az árubemutatós kirándulásokról, esetleg részt vettek árubemutatós cég által szervezett „ingyenes” egészségügyi szűrővizsgálatokról, amelynek a célja a valamilyen „csodás” tulajdonsággal, „gyógyhatással” bíró túlárazott termék megvetetése volt. Az ilyen vásárlások után a vevők nagy többsége becsapottnak érzi magát. A felesleges bosszúságok, nagyobb problémák elkerülése érdekében kérjük, hogy fogadják meg tanácsainkat.

Az árubemutatók célközönségét az idős, nyugdíjas korú betegséggel küzdő emberek jelentik. Az árubemutatós tevékenységet folytató vállalkozások a korábbi években jellemzően postaládákba elhelyezett szórólapokkal invitálták az érdeklődőket az előadás helyszínére. A szórólapokon a termékbemutatót általában kirándulásokkal, vonzó programmal és ebéddel kötötték össze. A részvételért cserébe még apró ajándékokat is adtak. A szervező cégek a legtöbb esetben magányos időseket, nyugdíjasokat céloztak meg, akik a kirándulás miatt úgy érezték, hogy cserébe „hálával” tartoznak és olyan, többnyire magas áron kínált termékeket vásároltak meg, helyszínen közvetített hitelre, amelyekre valójában nem is volt szükségük. Az ilyen bemutatókat rendszerint éttermekben, fogadókban, kultúrházakban tartották meg. Az előadás alkalmával, többnyire nem tisztességes módszereket pl.: a termék gyógyhatására vonatkozó tisztességtelen tájékoztatást alkalmazva bemutatásra kerülnek az értékesíteni kívánt, általában meglehetősen drága, a gyakorlatban semmilyen gyógyhatással nem rendelkező termékek. Az ilyen külső helyszíneken vásárolt termékek esetében a jogszabály lehetővé teszi a vevő részére, hogy 14 napon belül elálljon a szerződéstől, vagyis visszaadja a terméket a vállalkozásnak és visszakapja a termék árát.

Az árubemutatókról szóló 2015 decemberében elfogadott törvénymódosítás három lépcsőben kezelte a kérdéskört: az ingyenes juttatás reklámjának tilalmával, az ügyfélszolgálati előírások bevezetésével és a bemutatókon a hitelközvetítés lehetőségének a megszüntetésével. Az árubemutatókra vonatkozó jogszabályi szigorítások miatt a jellemzően szórólapokon hirdetett külső, üzleten kívül szervezett bemutatók száma lecsökkent.

telephone_318-61547Az árubemutatós cégek a jogszabályi szigorítások miatt, a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva a meghirdetett bemutatókat ma már elegáns magánorvosi rendelőknek kinéző bejelentett üzletekben tartják meg. Az árubemutatók szervezői jelenleg leginkább telefonon keresik meg az érdeklődőket, vagy személyre szóló meghívót postáznak. A telefonszámokat, címeket korábbi bemutatókról, ismerősöktől, a hatóságok által nem ismert módon szerzik be a vállalkozások. Használatosak olyan meghívók is, amelyek rejtvényt tartalmaznak és a helyes megfejtést beküldőknek ajándékot ígérnek. Előfordult, hogy a fogyasztót azzal keresték fel telefonon, hogy elmulasztotta visszaküldeni a neki címzett kérdőívet, ezért be kell fáradnia a megadott címre, hogy pótolja a kérdőív kitöltését.

orvosA bemutatókat az utóbbi időben többnyire „szűrővizsgálatként”, „egészségnapként”, „ingyenes állapotfelmérésként” hirdetik meg. Az ilyen jellegű üzletek kialakítása, valamint a fehér köpenybe öltözött alkalmazottak szintén a fogyasztók megtévesztését szolgálják, mivel a bemutatókon közreműködő személyek nemhogy orvosi, hanem egyéb egészségügyi végzettséggel sem rendelkeznek. Az „egészségügyi vizsgálat” mindig nagyon rossz eredményt állapít meg és olyan, jellemzően erősen túlárazott terméket kínálnak megvételre, amely a vizsgálat során feltárt problémákra nyújt megoldást. Természetesen minden esetben kihangsúlyozzák a termékek egészségre gyakorolt, pozitív tulajdonságait, amelyek valóságágát a későbbiek során már nem tudják bizonyítani. Az árubemutatók során az érdeklődőknek különböző lézerterápiás készülékeket, lézeres agystimulátort, alvásrendszereket (takaró, párna, derékalj), inframatracokat, ionizátorokat, segélyhívó okosórákat kínálnak megvételre. Az esetek többségében az sem jelent akadályt, hogy nincs készpénz a fogyasztónál. Előfordul, hogy ilyen esetekben a vállalkozás felajánlja, hogy saját gépkocsiján bankba, bankautomatához kíséri vagy hazaszállítja a vásárlót, aki a lakásán fizetheti ki a termék – általában többszázezer forintos – vételárat, ami akár a beszerzési ár többszöröse is lehet. Az idősek sérelmére elkövetett súlyos bűncselekmények miatt, ez igen komoly veszélyekkel járhat.

Nagyon fontos különbség a külső helyszínen végzett értékesítéshez képest, hogy az üzletben végzett kereskedelem esetén a vásárlót nem illeti meg a fentiekben említett elállási jog, így tehát a kereskedő nem köteles a termék visszavételére és a vételár visszatérítésére.

üres-zseb-kevés-pénz

Kérjük, hogy a fentiek alapján ne dőljenek be a hangzatos ígéreteknek, magabiztos előadóknak az ilyen „vizsgálat”-ot követően megvett terméktől nem várhatnak gyógyulást vagy az egészségi állapot javulását. Bármilyen egészségügyi probléma esetén inkább forduljanak háziorvosukhoz.

Ha mégis megtörténik, a vásárlás mit a tehet vevő?

A vásárlást követően minden esetben kérjük, hogy forduljanak a fogyasztóvédelmi hatósághoz, amely 2017-től lakóhely szerinti járási hivatalokat jelenti. A járási hivatalokban a hatósági eljárás megindításán túl, az egyedi igényérvényesítéshez szükséges békéltető testületi gyors és ingyenes eljárásának megindításához is tudnak segítséget nyújtani. Javasoljuk továbbá a rendőrség felkeresését is, ahol fogyasztók megtévesztése, vagy kuruzslás miatt tehetnek feljelentést.

Az árubemutatókról készült infografikát itt éri el.

A fenti tájékoztató a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal és az Országos Rendőr-főkapitányság együttműködése alapján létrejött akcióterv része, mely változatlan szövegezéssel kerül megjelenítésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük