Az árubemutatón értékesítők módszereinek tárháza kifogyhatatlan!

logo

  1. március

 

2016 előtt havonta többször is érkeztek termékbemutatókra hívó szórólapok a postaládákba. Mindegyiken olcsó, egy-két ezer forintos belföldi kirándulásokat, ingyen ebédet ajánlottak, mellé még ajándékokat is ígértek. Az ilyen kirándulások kötelező része volt a termékbemutató megtekintése. A szervező cégek a legtöbb esetben magányos időseket, nyugdíjasokat céloztak meg, akik a kirándulás miatt úgy érezték, hogy cserébe „hálával” tartoznak és  többnyire magas áron kínált termékeket, sokszor a helyszínen kiközvetített hitelekre vásároltak meg.

index

2016 januárját követően a megváltozott jogszabályi környezet miatt a szórólapok elmaradoztak, azonban helyettük megjelentek a kedves hangú telefonos kisasszonyok, akik „egészségügyi szűrővizsgálatra, igyenes állapotfelmérésre” hívják a magányos, idős és hiszékeny embereket. A helyszínek is változtak: már nem éttermekben, hanem komoly egészségügyi vállalkozás látszatát keltő épületekben történik a túlárazott termékek árusítása, sok esetben engedéllyel rendelkező üzlethelységben, mely különáll a bemutató helyszínétől. Mindez úgy, hogy a termékbemutató szervezői egészségügyi dolgozóknak, orvosoknak látszanak. A vonatkozó jogszabály-módosításnak köszönhetően a bankkártyás fizetési szolgáltatás kivételével tilos az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés során pénzügyi szolgáltatás nyújtani. Így tehát hitel már nem közvetíthető a bemutatók helyszínén.

2017. év új módszerei a vásárlók megkárosítására
 

Ne feledjék, a „kereskedők” fő célja a minél nagyobb haszon megszerzése. Ennek érdekében a jogszabályváltozásokra szinte azonnal reagálnak. Újabb és újabb technikákat dolgoznak ki arra, hogy hasznot húzzanak az emberek hiszékenységéből. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint 2017. évben az alábbi magatartásformák jelentek meg Magyarországon.

– A termékbemutatón kínált „egészségmegőrző terméket” nem lehet megvásárolni, csak tartósan – 1 évre – bérbe venni. A bérleti díj: 250 000 Ft és 400 000 Ft közötti összeg. A szerződésben foglaltak szerint a fogyasztónak egy évig kell a terméket használnia, tesztelnie és ezen időszak alatt adatokat kell szolgáltatnia a megbízó vállalkozás részére, ezt követően a bérlőt 1 millió forintot meghaladó természetbeni juttatási díjjal kecsegtetik.

– A cégek különböző segélyhívó készüléket kínálnak, amelyeket szociális és egészségügyi távfelügyeleti szolgáltatás részeként értékesítenek. Ezen szolgáltatások lényege, hogy a vállalkozások – állításuk szerint – egy diszpécserszolgálat által biztosított 24 órás távfelügyeletet tartanak fenn, amelyet a GPS alapú „okosóra” használatával lehet igénybe venni. Kellő állami, vagy önkormányzati kontroll nélkül azonban a bajba jutott idős emberek esetén ez akár életveszélyes helyzetet is előidézhet, mivel nem tudható, hogy a cég valóban rendelkezik-e a megfelelő háttérrel a tevékenység ellátásához. Ez a „szolgáltatás” hasonló a szociális igazgatásról és ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 65. §-ában szabályozott engedélyköteles jelzőrendszeres házi segítségnyújtáshoz, azonban nem azonos azzal!

 

Hogyan ne váljon áldozattá?

– Újabban a szervezők magánlakáson is tartanak árubemutatót. A vállalkozás telefonon keresi meg a fogyasztót azzal, hogy az általa beküldött rejtvény megfejtésért ajándékot adnak át részére, amennyiben az „ünnepélyes átadón” részt vesz hat, általa meghívott vendég is. Az ajándékok átadását egy termékbemutató követi a már korábban ismertetett módszerekkel. A vállalkozások természetesen a rendezvényt nem jelentik be a jegyzőnek.

– A legjobban teszi, ha nem fogadja el ismeretlenek meghívását semmilyen rendezvényre.

– Ha mégis elmegy egy „egészségnapra” vagy „bemutatóra” ott ne döntsön azonnal. „Csak most, csak Önöknek” ajánlat nem létezik! Vásárlás előtt konzultáljon valakivel az ismeretségi köréből, nézzen utána a vásárlásra kínált termék árának, tulajdonságainak.

– Mielőtt bármit is aláírna, olvassa el azt. Ha nem érti a szöveget, ne írja alá. Kérdezzen az eladótól, ilyenkor még megteheti. A legjobb, ha átnézeti a szerződést valamelyik rokonával, vagy a jegyzővel.

– Olyan szerződésbe (bérletbe) soha se menjen bele, ahol önnek kell előre fizetnie, ugyanis nincs arra garancia, hogy a másik fél is fog teljesíteni.

– Idegeneket ne engedjen be a lakásába, akkor sem, ha ajándékot kínálnak.

– Ha megkárosították tegyen bejelentést a fogyasztóvédelmi hatáskörben eljáró 197 járási hivatalnál, illetve tegyen feljelentést a rendőrségen.

 

Bővebben, ide kattintva olvashat a témáról.

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük