Lakossági Hírlevél – 2018. április – Növelje tudatosságát a rendőrség segítségével

ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER
Lakossági Hírlevél
2018. április

Növelje tudatosságát a rendőrség segítségével!

betörőBorsod-Abaúj-Zemplén megyében 2015 évhez képest folyamatosan csökken a lakásbetörések száma, ami annak is köszönhető, hogy a rendőrség kiemelt feladatként tekint a betörések megelőzésére, felderítésére, bizonyítására. A rendőrség hatékony felderítő munkája mellett szükséges tovább erősíteni a lakosság tudatosságát, önvédelmi képességét is. Sajnos még napjainkban is előfordul, hogy az állampolgárok a vagyontárgyaik védelmében a legalapvetőbb dolgokat sem teszik meg. Így például 30-40 éves nyílászárókon régi, elavult zárszerkezetekkel védik otthonukat. Még mindig él az a szokás, hogy a lakás kulcsát a virágcserép alatt, a villanyórába akasztva hagyják, a szükségesnél nagyságrendekkel nagyobb pénzösszeget tartanak otthon a ruháik közé rejtve.

A csökkenő tendencia fenntarthatósága érdekében, továbbra is fontosnak tartjuk a megelőzés szerepének minél szélesebb körű terjesztését. Mindezek érdekében a rendőrség különféle bűnmegelőzési programokat üzemeltet a lakosság szolgálatában. Ezeket kívánjuk röviden bemutatni a hírlevél olvasói számára.

„Házhoz megyünk! A Rendőrség megelőző-vagyonvédelmi programja”

2015. szeptember 30-án az Országos Rendőr-főkapitányság indította útjára a programot, melynek célja, hogy hazánk vagyonbiztonságának növelése érdekében, olyan tájékoztató kampány induljon, amely hiteles forrásból, szakértőktől származó információk közreadásával segíti a lakosságot a veszélyhelyzetek elkerülése, valamint a megfelelő vagyonvédelemhez szükséges döntések, önvédelmi képességek meghozatalában.

A program során azon településeken, ahol a bűnügyi szempontok alapján indokolt a lakosság prevenciós tájékoztatása, lehetőség nyílik szakemberek által nyújtott tanácsadás igénybevételére, illetve megelőző-vagyonvédelmi bemutató megtekintésére. A program megvalósítását a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) technikai eszközökkel támogatja.

2018-ban Tornanádaska, Novajidrány, Sajókaza, Bogács, Felsőzsolca, Arló, Sárospatak, Cigánd, Taktaharkány és Nagycsécs településeken folytatódik a rendőrség vagyonvédelmi programja.

A polgárok vagyonvédelmét elősegítő bűnmegelőzési program

A program magában foglalja a bűnügyi statisztika (ENYÜBS és PRE-STAT) alapján történő helyzetelemzést. Az értékelések alapján kerül meghatározásra, hogy mely településeken, településrészeken és milyen témakörben kerüljenek létrehozásra bűnmegelőzési információs pontok, illetve hol szükséges lakossági fórumok megtartása. A program kiemelt célja az állampolgárok célzott prevenciós felvilágosítása, mely magában foglalja az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer igénybevételét, az NBT által finanszírozott és kidolgozott applikációk („Házőrző”), médiatartalmak bemutatását, illetve minél szélesebb körű – bűnügyi témájú hírekkel kapcsolatos – bűnmegelőzési információk átadását. A program lebonyolítását az országban három, speciálisan erre a célra kialakított kisbusz, úgynevezett Mobil Bűnmegelőzési Centrum is elősegíti.

„BikeSafe” ingyenes kerékpár regisztráció

BikeSafe2016 májusában integrálódott a rendőrség vagyonvédelmi programjaiba. Célja, hogy az esetlegesen eltulajdonított kerékpár a rendőrségi megtalálását követően visszakerüljön a jogos tulajdonosához. Ezen túl a regisztrációs program alkalmas arra, hogy az eltulajdonított kerékpárt azonnal lopott státuszúra állítsa a tulajdonos a rendszerben, ezáltal azt a honlap (www.bikesafe.hu) üzemeltetői rövid időn belül figyelni, keresni kezdik. A lopott kerékpárok adatbázisához bárki hozzáférhet, így ellenőrizhető, hogy vásárolni kívánt kerékpár nem lopásból származik-e. A regisztráció során a kerékpárra, jól látható helyre egy holografikus matrica kerül felragasztásra, mely egyben elrettentően hat a tolvajokra. A rendőrség általi regisztráció teljesen ingyenes. Éljen Ön is a lehetőséggel!

„LépcsőházŐr” program

A lépcsőházak biztonságának fokozása érdekében indult el a LépcsőházŐr program, mely kamerarendszer telepítésével segíti a társasházakban elkövetett bűncselekmények felderítését, illetve megelőzését. Ugyanis a lépcsőházak irányából védtelen otthonok könnyű célpontot jelenthetnek a bűnözőknek. A program célja, hogy csökkenjen a betörések számának valószínűsége és megszűnjenek a kisebb rongálások is. A lépcsőházba telepített kamerarendszer megkönnyíti az elkövetők felderítését, a bűncselekmény bizonyítását, növeli a lakók, lépcsőházba látogatók szubjektív biztonságérzetét, valamint a bűnelkövetők jó részét eltántorítja a bűnelkövetéstől. 2018. április 04-én Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere és az NBT elnöke együttműködési megállapodást írt alá a „LépcsőházŐr” program működtetésére. A miskolci lépcsőházak részére biztosított műszaki eszközök telepítési feltételei kidolgozás alatt állnak.

One thought on “Lakossági Hírlevél – 2018. április – Növelje tudatosságát a rendőrség segítségével

  • 2018-06-20 at 12:17
    Permalink

    A LépcsőházŐr program nem tudom, mennyire van szinkronban a társasházi törvénnyel, mely szerint a társasházi közösség tulajdonosainak több, mint kétharmada kell, hogy írásban támogassa a lépcsőházakban felszerelt kamerák működését.
    Mi az avasi lakóparkban élünk. Lépcsőházunkba egy két lakással rendelkező tulajdonos mind a lépcsőház bejáratára, mind garázsunk-élelmiszertárolónk lépcsőházi bejáratára és erkélyünkre, valamint a kertrészre irányuló privát kamerát szereltetett fel, megfigyelve a lépcsőházba érkező, onnan távozó embereket. Alapvető emberi jogainkat sérti a mindennapos megfigyelés, és nagyon sok kellemetlenségünk adódott ebből. Javaslom a terv törvényes megalapozottságának felülvizsgálatát.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük