Lakossági Hírlevél – 2018. május – Emberkereskedelem, prostitúció!

Emberkereskedelem, prostitúció!

0397-dertagdes-Aktionstag-Tag-gegen-den-Menschenhandel-Jahrestag-800x429A rendőrségi bűnmegelőzés egyik kiemelt területe az emberkereskedelem és a (gyermek) prostitúció megelőzését szolgáló projektek kidolgozása, az áldozattá válás elkerülését elősegítő hasznos információk átadása.

A hazai bűnügyi tapasztalatok szerint az emberkereskedelem áldozatai legnagyobb számban prostituáltak, vagy ilyen tevékenységre kényszerített személyek, kisebb az arányuk a munka célú kizsákmányolást elszenvedőknek.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nem magas a rendőrség tudomására jutott esetek száma, azonban több nyugat-európai ország (pl: Hollandia, Belgium, Svájc) hatóságainak, civil szervezeteinek jelzése alapján megállapítható, hogy ezekben az államokban nagyobb számban találkoznak hazánkból, megyénkből származó áldozatokkal.

Az esetek jelentős részében külföldi munkavállalással kapcsolatos hirdetések kapcsán kerülhetnek veszélybe a munkát keresők. Sajnálatos tény, hogy a fiatalkorúak mellett egyre több a gyermekkorú áldozat. A legveszélyeztetettebbek a tizenöt-tizenhét éves nevelőintézeti gondozás alatt álló lányok, akik jövője, anyagi helyzete kilátástalan.

BBA logo      IOM logo      EURES logo

Jelenleg megyénkben is több, a témával kapcsolatos projekt fut:
– Az Országos Rendőr-főkapitányság a Belső Biztonsági Alap (BBA) 2014-2016. évi munkaprogramjának 5.4.3. pontjában „Együttműködés az állami és civil szféra szereplői valamint a releváns nemzetközi közösségek, szervezetek és ügynökségek között az emberkereskedelem elleni küzdelem fokozása érdekében” elnevezésű pályázata.

– Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) Belső Biztonsági Alap 5.4.4. „Emberkereskedelem elleni tájékoztató és figyelemfelkeltő kampány” elnevezésű pályázata.

– Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) és a Rendőrség közös figyelemfelhívó kampánya „Külföldön is biztonságban. Legyen körültekintő, mielőtt külföldön vállalna munkát!” címmel.

remote.adjust.rotate=0&remote.size.w=1140&remote.size.h=728&local.crop.h=642&local.crop.w=1140&local.crop.x=0&local.crop.y=55&r=1,n-medium2x-16x9

Néhány jó tanács mielőtt munkát vállalna külföldön:
– Ne higgyen a túlságosan csábító ajánlatoknak, csakis megbízható és ellenőrizhető állásajánlatokra jelentkezzen. Használja az EURES-t az álláskereséshez.

-Gyanakodjon, ha egy külföldi munka hirdetésében „könnyű” vagy „erotikus” munkát ígérnek, nem elvárás sem a nyelvtudás, sem a szaktudás, vagy ha elérhetőségként csupán egy mobiltelefonszámot vagy jeligét adnak meg.

– Legyen mindig Önnél a magyar nagykövetség, konzulátus és a Rendőrség telefonszáma, továbbá azon segítő szervezetek elérhetősége is, ahová baj esetén fordulhat.

– Hozzátartozóinak hagyjon otthon fénymásolatot az útleveléről, személyi igazolványáról, valamint egy nem régi fotót az arcképéről.

– Amint megérkezett, mielőbb értesítse családját vagy közeli barátait. Hozzátartozóinak mindig legyen pontos információja a másik országbeli lakhelyéről, tartózkodási helyéről, elérhetőségéről, munkáltatójáról. Azonnal tájékoztassa őket, ha bármi változás következik be ezekben, maradjanak rendszeres kapcsolatban. Legyen Önök közt egy titkos jelmondat arra az esetre, ha bajba kerülne, kényszerítik, vagy nem beszélhet nyíltan.

– Mindig tartsa magánál a személyes iratait. Amennyiben hivatalos ügyeinek intézésébe más személyt is bevon, iratait ne adja át neki, az ügyintézésnél Ön személyesen is legyen jelen.

– Ne írjon alá semmit, amit nem ért pontosan.

– Mindig tartalékoljon annyi pénzt, amennyiből haza tud utazni és ne engedje, hogy anyagi függőségben és kiszolgáltatottságban tartsák.

– Ha iratait, telefonját elvették, fogva tartják, eladták vagy prostitúcióra kényszerítették, minden körülmények között joga van a segítséghez és a védelemhez. Még akkor is, ha akaratán kívül kisebb bűncselekményekbe keveredett, vagy ezekre kényszerítették (pl. feketemunka, illegális tartózkodás, hamis iratok stb.) Ha mégis bajba vagy veszélybe kerülne, azonnal lépjen kapcsolatba a Rendőrséggel és a magyar nagykövetséggel.

A Rendőrség segélyhívószáma
Európában:
112

Felvilágosításért vagy tanácsért hívhatja még a
a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) információs vonalát
+36 1 472 2500

az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat
országosan hívható ingyenes számát
+36 80 20 5520

Figyelmébe ajánljuk még az alábbi honlapokat is:
http://www.ravot-eur.eu/hu/, http://nehagyd.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük