Lakossági Hírlevél – 2018. október – Bűnmegelőzési ajánlások időskorúak részére!

Lakossági Hírlevél – 2018. október – Bűnmegelőzési ajánlások időskorúak részére!

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Napjainkban kb. 600 millió hatvan év feletti személy él a világon, ebből Magyarországon kicsivel több, mint 2,7 millió (a  lakónépesség 27,9 százaléka). A magyar idősek elsősorban szocializáltságukból fakadó hiszékenységük és magányosságból eredő ismerkedési, beszélgetési vágyuk miatt válnak bűncselekmények áldozatává. Ebből kiindulva a jogalkotók és a rendőrség is kiemelt feladatként kezeli a lakosság negyedét kitevő időskorúak védelmét, felvilágosítását.

 

Milyen bűncselekményeket követnek el az időskorúak sérelmére?

Az idősek sérelmére elsősorban vagyon elleni bűncselekményeket, ezen belül pedig lopást (trükkös,
besurranásos, betöréses lopást, zsebtolvajlást) követnek el, továbbá csalások és rablások áldozatává válnak leggyakrabban.
Sajnálatos módon megállapítható, hogy sérelmükre elkövetett erőszakos bűncselekmények elkövetői
között nagy számban fordulnak elő fiatalkorúak és fiatal felnőttek.

Trükkös lopás

Az elkövetők hihetőnek tűnő mesével csöngetnek be a sértetthez, majd a lakásba bejutva elterelik az időskorú figyelmét, eközben pedig ellopják pénzét és más mozdítható értékeit. Az elkövetők gáz-, víz-, vagy villanyóra leolvasónak, rendőrnek, szerelőnek, a szén-monoxid érzékelőt árusító cég alkalmazottjának is kiadhatják magukat.

 Tanácsaink

Ne engedjen be idegeneket a lakásába. A szolgáltatók emberei minden esetben rendelkeznek igazolvánnyal.

– Igazolvány alapján ellenőrizze a szolgáltatónál, hogy van-e ilyen nevű alkalmazottjuk.

Ne vegye elő megtakarított pénzét idegenek előtt, illetve nagyobb értéket ne tartson otthon.

– Figyelje meg az idegent és jegyezze fel a gépkocsija rendszámát.

Zseblopás

A tettes testközelből, észrevétlenül – sokszor egyetlen, gyors mozdulattal – veszi el az értékeket. Kihasználja a nagy tömegben történő lökdösődést és a ruházat külső zsebeiből, vagy a táskából lopja el az ott található értékeket.

Tanácsaink

– Csak a szükséges készpénzt vigye magával, ha bankkártyával is rendelkezik, ne tárolja a kártya közelében a PIN kódot.

Kerülje a zsúfolt helyeket.

– Értéktárgyait, pénzét, iratait belső zsebbe és több helyre tegye el. Táskáját szorosan tartsa testközelben.

Besurranás

Az elkövető kihasználja a sértett figyelmetlenségét és a nyitva felejtett nyílászárón (ajtó, ablak) keresztül jut be a lakásba, majd ott a szem előtt lévő értékeket eltulajdonítja. Amilyen gyorsan érkezett úgy is távozik.

 

Tanácsaink

– Ne hagyja nyitva a kapuját, házát, lakásának ajtaját, még akkor sem, ha az udvarban, vagy a kertben tartózkodik, mert bárki észrevétlenül bemehet.

Csalás

A tettes kitalált történetekkel ejti tévedésbe áldozatát és ezzel neki anyagi kárt okoz. Jellemző elkövetési magatartás a különböző rossz minőségű termékek (edénykészletek, háztartási eszközök, stb.) prémium minőségűként történő feltüntetése és túlárazott eladása, illetve a különböző szervezetek nevében történő adománygyűjtés. Ide tartoznak az úgynevezett „termékbemutatós” csalások, melyek közül a legújabb a hatástalan egészségügyi termékek eladásának összekötése ingyenes orvosi vizsgálatnak hirdetett előadással.

Tanácsaink

Ne vásároljon házaló árustól. Amit túl olcsón – bolti ár tizedéért – árusítanak, az nagy valószínűséggel silány minőségű termék.

–  Adománygyűjtőknek ne adjon át pénzt, kérjen csekket vagy számlaszámot.

Ne döntsön elhamarkodottan és ne hagyja magát siettetni! Ha az eladni kívánt áru valóban olyan jó, és önnek szüksége van rá, akkor holnap, vagy holnapután is megvásárolható.

Rablás

Az elkövető a kiszemelt vagyontárgy elvétele, vagy megtartása érdekében erőszakot, vagy fenyegetést alkalmaz a sértettel szemben. Jellemzően az esti órákban követik el útonállás-szerűen, illetve magánlakásban.

Tanácsaink

– Éjszaka folyamán, forgalmas kivilágított helyen, közlekedjen! Egyedül ne induljon el. Kerülje az aluljárókat, a gyanús környéket.

– Az otthonához közeledve kulcsát előre készítse ki, hogy ne keljen azt keresgetni. Ne szálljon be idegennel együtt liftbe.

– Támadás esetén próbáljon meg elmenekülni, vagy segítséget kérni, amennyiben egyikre sincs esélye adja át értékeit a rablónak, ne kockáztassa az életét, testi épségét.

– Maradjon higgadt! Figyelje meg a támadót, az általa használt eszközt, menekülési irányát, gépjárművét, annak rendszámát.

– A támadást követően értesítse a rendőrséget!

 

A felhasznált képek csak illusztrációk, melyek forrása az internet!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük