Lakossági Hírlevél – 2018. december – Kihagyhatatlan tippek karácsonyra!

Lakossági Hírlevél – Kihagyhatatlan tippek karácsonyra!

Újra itt a karácsony! A december a kereskedők legforgalmasabb időszaka, már ünnepi ajánlatokkal hívogatják a leendő vásárlókat. Az év végi ünnepek közeledtével fokozódik a bevásárlási láz és a karácsonyi ajándékok utáni rohanás. Az évnek ezen időszakában több lehetősége adódik a tolvajoknak is, ezért érdemes tisztában lenni azzal milyen módon előzhető meg a károsulttá válás, hogy vásárlás során ne lopják ki a pénztárcát, ne törjék fel az autót, ne váljanak rablás áldozatává!

Fogadják meg tanácsainkat különösen a békés ünnepek előtt, hogy a karácsonyfa alatt ne kár legyen, hanem ajándék.

 

1. A jármű utasterében ne hagyjon látható helyen értéket!

Amennyiben gépkocsival tervezi a bevásárlást, vegye figyelembe, hogy a zsúfolt parkolókban tolvajok is tartózkodhatnak. Ők csak arra várnak, hogy a hosszabb időre magára hagyott gépkocsit feltörjék és a benne lévő értékeket ellopják. A gépjárműfeltörésre szakosodott tolvajok gyorsan dolgoznak és a könnyen mozdítható értékeket – elektronikai, számítástechnikai cikkek, GPS, telefon, pénztárca – keresik. Amennyiben ezek látható helyen vannak az utastérben, máris célponttá válik a gépkocsi.  A gépkocsi csomagtartójában se hagyjon komolyabb értéket, hiszen az nem értékmegőrző.

A bűncselekmény elkerülése érdekében parkoljon jól kivilágított területen.

A gépjármű minden ajtaját zárja le és használja a riasztót, illetve más védelmi eszközt.

 

2. Mielőtt az áruházba lép az értékeit – indítókulcsot, pénztárcát – tegye a belső zsebébe!

Annak érdekében, hogy ne váljon a zsebtolvajok vagy alkalmi tolvajok áldozatává – amennyire lehet – kerülje a nagy tömeget. A kirívó, könnyen hozzáférhető helyen lévő pénztárca, telefon, a bevásárlókosárban hagyott táska célponttá teszi önt! Fontos, hogy pénztárcáját, iratait, kulcsait tegye különböző helyekre, lehetőleg a kabát belső vagy a nadrág oldalsó zsebeibe.

Táskáját, szatyorját tartsa szemmel, legyenek azok testközelben.

 

3. A CVC kódot tegye olvashatatlanná a bankkártya hátoldalán!

Nem lehet elégszer ismételni, hogy PIN kódot ne tartsa a bankkártya közelében. Inkább a telefonban rögzítse a négyjegyű kódot, lehetőleg úgy, hogy ne lehessen tudni, hogy az mihez tartozik. Szintén fontos az aláírás mező mellett található, három számjegyből álló CVC (Card Validation Code – kártyahitelesítő kód) azonosító megjegyzése, telefonban rögzítése, ezt követően pedig annak leragasztása, olvashatatlanná tétele. Ezeken kívül javasoljuk, hogy kössenek szerződést bankjukkal internetes vásárlás esetén egy külön – minden alkalommal egyedileg generált – biztonsági kód SMS-ben történő küldésére, melyet a tranzakció előtt kell megadnia a webes felületen.

 

4. Ha a támadó erőszakot alkalmaz, vagy helyez kilátásba inkább adja át az értékeit!

A legfontosabb érték az élet, ha rablás áldozatává vált ne próbáljon ellenállni. Amennyire lehet, maradjon higgadt, az ellenállás a támadó agresszivitását fokozhatja. Ha a testi épsége veszélyben van – és nincs menekülési lehetősége –, ne habozzon, adjon át az értékei közül valamit a rablónak. Ha teheti jól figyelje meg támadóját, hogy később személyleírást tudjon róla adni. A személy kinézete, arca, testalkata, beszéde, ruházata, a menekülésének iránya, az elkövetés eszköze mind-mind értékes információ a hatóságok számára.

Közterületen kerülje el az elhagyatott, rosszul kivilágított helyeket. Sötétedés után egyedül lehetőleg ne induljon útnak. Hazafelé tartva az otthona bejáratához érve, kulcsait előre vegye kezébe és ne az ajtó előtt állva keresse csomagjai között. Gyalogosan közlekedve, ha azt észleli, hogy követik, menjen be egy üzletbe, vagy szálljon fel tömegközlekedési eszközre és a járművezető közelébe foglaljon helyet.

 

5. Legyen óvatos az online vásárlások során is!

Immár több mint hárommillió magyar költi a pénzét internetes vásárlások alkalmával. Amennyiben korábban még nem használt webáruházból kíván vásárolni, előbb olvassa el az Általános Szerződési Feltételeket (röviden: ÁSZF). Ez a dokumentum általában a meglátogatott oldal alján található. Vegye figyelembe, hogy a magyar nyelvű honlap, a „.hu” végződés és a médiában megjelenő magyar nyelvű reklámok nem garantálják azt, hogy az áruházat hazai cég üzemelteti. Az igényérvényesítés külföldi kereskedőkkel szemben hosszadalmas és nehézkes (fizikai távolság, nyelvi nehézségek, magasabb költségek, stb).

Ha teheti, válassza a termék személyes átvételét, illetőleg az utánvéttel történő szállítás lehetőségét. Amennyiben egy ajánlat „túl szép, hogy igaz legyen” ne fogadja el. Tudnia kell, hogy nincsenek csodák. Az átlagtól jelentősen olcsóbb termék vélhetően hamis, illetve az előrefizetés ellenére sohasem érkezik meg és az eladó is elérhetetlenné válik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük