Vagyonvédelmi Hírlevél – 2018. december

 

Vagyonvédelmi Hírlevél – Év végi ünnepek, tömeg, bevétel! Rablás? Lopás?

2018-ban is elérkezik az év vége. Ilyenkor a vásárlók ezrei lepik el az üzleteket, hogy hozzátartozóik részére ajándékot és az ünnepi asztalra élelmiszereket vásároljanak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2016 decemberében 2,6 %-al növekedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma, 2017 decemberében pedig 8,6 %-al. Az előző hónapok tendenciái alapján 2018-ban is várhatóan hasonló arányban változik az üzletek nyeresége.

A vásárlók nagy száma, az ezzel arányosan növekvő bevétel és a megnövelt árukészlet vonzó és egyben jó lehetőség is a rablók és tolvajok számára a bűncselekmények elkövetéséhez. Annak érdekében, hogy a kereskedelmi egységeket ne érje támadás és a lopások száma is minimalizálható legyen, fogadjanak meg néhány hasznos tanácsot.

 

Egy kis bevezető a vagyonvédelembe

A vagyonvédelem egyik legfontosabb eleme az ágazati szabályok, rendszabályok betartása (pl.: a kereskedelmi egység alkalmazottja ismerje a kamera működését, tudja azt üzemeltetni, kapcsolja azt be).

Ezt a mechanikai védelem követi, melyet a vagyontárgyak fizikai védelmének is nevezhetünk (pl.: golyóálló üveg védi a zálogházi eladó életét és egyben a bent lévő értékeket).

Az elektronikai jelzőrendszer szerepe a beállított paramétereken belüli változás érzékelése és jelzése (pl.: csendes riasztó alkalmazása). Fontos tudni, hogy a jelzőrendszer önmagában fizikailag nem védi az értéket!

Élőerős védelem alatt elsősorban a jelzésre kiérkező biztonsági szolgálatot, adott esetben a rendőrséget értjük. A riasztásra reagálva elsődleges feladat annak ellenőrzése, hogy történt-e támadás a védendő vagyon ellen, majd a támadás megszakítása.

Annak érdekében, hogy a vagyonvédelmi rendszer ideális legyen elengedhetetlen az értékek biztosítása arra az esetre, ha előre nem látható események során, véletlenszerű anyagi kár következne be (pl.: rablás során a zálogházból eltulajdonítják az ékszereket, a biztosító társaság a szerződésben foglalt mértékig kártalanítja a sértettet).

Amennyiben a vagyontárgyak védelme megszervezésre került, akkor sem garantálható, hogy valamilyen – biztosítási szerződésen túlmutató – váratlan esemény során ne következzen be kár. A bekövetkezés esélyét maradék kockázatnak nevezzük.

 

A kereskedelmi egységek sérelmére elkövetett rablások jellemzői

Az év végi forgatagban a félreeső helyeken lévő, kis alkalmazotti létszámmal működő üzletek, éjjel-nappali boltok, zálogházak, ékszerüzletek, patikák és benzinkutak is ki vannak téve a rablók támadásának. Ezeknek a kereskedelmi helyeknek a vagyonvédelme szegényes, legtöbb esetben kimerül az ál- vagy gyenge minőségű kamerák alkalmazásában. Ezek pedig nem alkalmasak a bűncselekmény megszakítására, vagy a tettes későbbi azonosítására.

Fontos tudni, hogy a rablások a zárás időpontjában a leggyakoribbak, amikor a forgalom már csekély, az alkalmazott fáradt, várja a munkaidő végét és a zárási teendőit végzi, a bevétel pedig aznapra már nem növekszik tovább.

A rablásra jellemző, hogy gyakran szúró eszközzel, vagy fegyvernek látszó tárggyal követi el a sok esetben magányos tettes és a támadás 1-2 perc alatt lezajlik. A rablások során leggyakrabban készpénzt tulajdonítanak el.

 

A bűncselekmény megelőzése érdekében célszerű az alábbiakat megtenni:
Rendszabályok

– Az alkalmazottak legyenek kiképezve a riasztó és a kamera használatára, azt megfelelően üzemeltessék is.

– Tekintettel arra, hogy a rablás elkövetői igyekeznek az arcukat elfedni, ezért plakát kihelyezésével, illetve szóban is esetlegesen felhívhatják a belépők figyelmét, hogy az üzletben ne viseljenek sapkát, kapucnit és napszemüveget.

– Az eladótér és a kassza legyen jól megvilágított.

– Ügyeljen arra, hogy kívülről jól be lehessen látni az eladótérbe és a kassza területére, ezzel is növelve a potenciális elkövető lebukási lehetőségét (ne legyen koszos, matricákkal, plakátokkal fedett, bokrok vagy fák által takart a kirakat).

– Az üzletben helyezzen el konvex tükröket, mellyel az alkalmazott nyomon követheti az eladótérben tartózkodók mozgását.

– Jelölje meg az ajtó szélét különböző magasságoknál, hogy azonosíthassa a belépők és távozók magasságát.

– A pénztárban helyezzen el egy-két olyan bankjegyet, melynek sorszámát felírta.

– Amennyiben gyanús, céltalanul „lődörgő”, vagy többször is visszatérő személy tartózkodik az üzletbe, az alkalmazott kövesse nyomon a mozgását. Kérdezze meg, hogy miben segíthet, közben jól figyelje meg a személyt, adott esetben kezdeményezzen vele beszélgetést. A legtöbb rablásra készülő személy retteg attól, hogy felismerik, így inkább letesz szándékáról.

A pénztár és a bolt zárásakor lehetőleg két alkalmazott legyen jelen.

 

Mechanikai védelem

– Amennyiben az üzlet éjjel is nyitva tart, fontolja meg a zárt ajtó – lehetőleg biztonsági ráccsal ellátott – kiadó ablakán keresztüli kiszolgálást.

– A készpénz megszerzése megnehezíthető a különböző időzáras, vagy pénzbedobós trezort tartalmazó széfek használatával.

 

Elektronikai jelzőrendszer

Telepítsen jó minőségű kamera- és riasztó rendszert és ezek meglétére a bejárat közelében felirattal, plakáttal is hívja fel a belépők figyelmét.

„Csendes” riasztó rendszert alakíttasson ki, amely távfelügyeleten keresztül gondoskodik a rendőrség azonnali értesítéséről is.

– A bejáraton mindenki kénytelen keresztülhaladni, így oda helyeztessen el 1,7-1,8 méter magasságban olyan kamerát, amin a belépők arca is jól látható.

Készüljön fel az alkalmazott egy esetleges támadásra!

A rabló cselekménye elkövetésekor felfokozott idegállapotban van, izgul. Célja a gyors pénzszerzés és nem a sérülés okozása. Felkészült arra is, hogy erőszakot alkalmazzon, ha nincs más kiút. Ne feledje: a pénz helyettesíthető, de az élet nem!

 

A rablást követő teendők!

– Amint a rablók távoztak haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a mobiltelefonról is ingyenesen hívható 107, vagy 112-es segélyhívó-számokon, vagy a helyi rendőrség közvetlen telefonszámán.

– Azonnal zárja be az ajtókat, hogy a helyszínt biztosítsa. Oda illetéktelen ne léphessen be. Ha más is tartózkodott a helyszínen kérje meg, hogy ne hagyja el a területet a rendőrség kiérkezéséig, de legalább az adatait írja fel.

– Ne bízzon a memóriájában, a rendőrség megérkezéséig írjon le mindent, amit megjegyzett a támadóról és a támadásról. (Ehhez mellékelünk egy egyszerű személyleírási űrlapot)

Ne beszélje meg az történteket más tanúkkal, mert az, az ön emlékezetét is eltorzíthatja.

– A rendőrség kiérkezésekor legyen együttműködő, segítse munkájukat. Tudassa velük, hogy az elvitt pénzek közül néhánynak tudja a sorszámát. Adja át jegyzeteit a nyomozóknak és mutassa meg, hogy mihez nyúlt hozzá az elkövető.

 

Néhány szó a bolti lopásról.

Az év végi időszakban megszaporodnak a boltban elkövetett lopások is. Ilyenkor az elkövetők igyekeznek minél kevésbé feltűnően viselkedni. Egyes jelek azonban elárulják szándékukat. Ilyenek például a céltalan bolyongás, időzés egyes termékeknél, a környezet feltűnő figyelése. A tolvajok slágere az ünnepi időszakban a parfüm, illatszer, az értékes italok, a kis méretű, de annál értékesebb műszaki cikkek (telefon, memóriakártya, stb.), ruházati termékek, ékszerek. Az elkövetők között akadnak profi áruházi tolvajok és alkalmi elkövetők is. Annak érdekében, hogy üzletük ne váljon károsulttá, fogadjanak meg néhány hasznos tanácsot.

– Amennyiben a megszokottól eltérően viselkedő személy tartózkodik az üzletben, az alkalmazott kövesse nyomon a mozgását. Erre is alkalmas lehet a konvex tükör.

– Alkalmazzon civil ruhás és egyenruhás biztonsági őrt, aki folyamatosan ellenőrizheti a gyanús személyek tevékenységét.

– Szereltessen fel jó minőségű kamerarendszert, lehetőleg azokra a helyekre is kerüljön külön kamera, ahol a legveszélyeztetettebb árucikkek vannak. A kamerákra hívják fel a vásárlók figyelmét.

– Próbafülke esetén egyes kereskedelmi egységeknél a vevőknek számjelzéssel ellátott táblát adnak, mellyel ellenőrizhetik a fülkébe bevitt és visszahozott áruk darabszámát.

– Eladóként egyszerre csak egy vásárlót szolgáljon ki, ne hagyja, hogy a figyelmét eltereljék. A pulton ne legyen egyszerre kettőnél több értékes termék, mert azok mozgása követhetetlen.

– A tetten ért személlyel szemben akkor érdemes fellépni, amikor az eltulajdonított áruval elhagyta a pénztárvonalat és egyértelműen nem fizette ki az ellenértéket, hiszen ekkor válik befejezetté a cselekménye.

– Az elkövető elfogását követően értesítse a rendőrséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük