Lakossági Hírlevél – 2018. szilveszter – Szilveszter, tűzijáték. Csak ésszel!

Lakossági Hírlevél

Szilveszter, tűzijáték. Csak ésszel!

„Borsod-Abaúj Zemplén megyében 2017. szilveszter éjjel súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba egy fiatal férfit, akinek tűzijátéktól az orra és a szeme is megsérült.” – közölte ez év január 1-én az Országos Mentőszolgálat Miskolci Mentőállomás munkatársa.

Országosan összesen 15 pirotechnikai eszközzel kapcsolatos balesethez riasztották a mentőket, ahol általában kéz, arc és szemsérülteket kellett ellátniuk.

Mindebből is látszik, hogy a tűzijáték használata „veszélyes üzem”, főleg abban az esetben, ha a vonatkozó szabályokat nem tartják be a felhasználók. A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Kormányrendelet rövid bemutatásával szeretnénk felhívni mindenki figyelmét arra, hogy mely termékeket, milyen feltételekkel vásárolhatják meg.

Néhány jótanáccsal is szeretnénk szolgálni annak érdekében, hogy a balesetek elkerülhetőek legyenek.

A rendelet 3. § (3) bekezdése a pirotechnikai eszközöket (tűzijátékokat) veszélyességük szerint négy osztályba sorolja. Az 1. és a 2. osztályba tartozó termékek – alacsony veszélyességük miatt – egész évben szabadon vásárolhatók, tárolhatók és néhány kikötéssel használhatók.

A 3. osztályba sorolt termékek december 28-a és 31-e között történő megvásárlásához nem kell engedély. Azok a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-én 6 óráig engedély nélkül felhasználhatók.

A fel nem használt terméket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani. A vissza nem vitt eszközök birtoklása szabálysértésnek minősül, tartásuk akár 150.000,- Ft-os büntetést is vonhat maguk után.

 

Biztonsága érdekében ezekre figyeljen oda!

Csak legális árusítóhelyen vásároljon tűzijátékot és csak olyat, aminek van magyar nyelvű használati utasítása.

Olvassa el a használati utasítást ismerje meg a terméket, mielőtt begyújtaná azt. Ellenőrizze az áru szavatosságát.

– A 3. pirotechnikai osztályú terméket csak nagykorú személy birtokolhatja és tárolhatja külön engedély nélkül. Ezért 18 év alatti fiatal nem használhat ebbe a kategóriába tartozó tűzijátékot.

Tartsa be az előírt biztonsági távolságot (3. osztályú termék esetén 15 méter)

– Ha teheti, viseljen védőszemüveget.

Egyszerre csak egy tűzijátékot gyújtson meg.

Ne hajoljon a tűzijáték fölé! Ne irányítsa azt emberre, állatra, épületre, növényre.

Kézben tartva és szájba véve ne használjon pirotechnikai terméket!

Erős szélben és tömegben ne működtessen tűzijátékot. Egyik esetben sem tudja kontrollálni az eszköz hatását.

Zárt dobozba, vagy italos üvegbe ne helyezzen pirotechnikai eszközt, mert a szétrepülő szilánkok súlyos sérülést okozhatnak.

– Jó tudni, hogy ittas állapotban jelentősen csökken a reakcióidő és az ítélőképesség.

Várjon néhány percet, mielőtt megközelíti az elhasznált tűzijátékot.

– Ha a pirotechnikai eszköz nem robban fel, ne próbálja meg azt újra működésbe hozni.

A petárda továbbra is tiltott eszköz. Ne vásároljon és ne használjon fel ilyen terméket.

 

Ha megtörtént a baj …

A tűzijátékok nagy hőhatás közepette robbannak fel, ezért még szakszerű használat esetén is okozhatnak égési sérülést. Rosszabb esetben – pl.: kézben tartott eszköz robban fel – amputáció is előfordulhat.

– Feltételezve, hogy nem önnel történt a baleset a sérültet nyugtassa meg és önmaga is maradjon higgadt. Vizsgálja meg a sebet.

Súlyos sérülés esetén azonnal hívjon mentőt a 112-es segélyhívó telefonszámon. Tudassa a diszpécserrel a saját nevét, a baleset helyszínét, a sérülés körülményeit és jellegét, a sérült állapotát.

Könnyebb égési sérülés esetén csillapítsa a fájdalmat nedves ruhával.

Vérző seb esetén ne alkalmazzon vizes ruhát, hanem szorítson a sebre steril gézt, anyagot.

Csonkolás esetén szintén elsődleges a seb fertőtlenítése és a vérzés csillapítása. Ennek érdekében nyomjon a sebre steril, de legalább tiszta anyagot és emelje a sérült testrészt a szív magassága felé. Ha módjában áll keresse meg az amputált testrészt is. Azt is fertőtlenítse és adja át a mentőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük