Lakossági Hírlevél – 2019. január – A párkeresés veszélyei

Az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetsége magyar nyelvű felhívást tett közzé, melyben egy, a legnagyobb közösségi oldalon terjedő, úgynevezett „romantikus” csalásra hívta fel a figyelmet. A tájékoztatás elsősorban a magányos, társra vagy párra vágyó nőknek szólt.

Az online párkeresés nem egyszerű dolog, azonban napjainkban egyre bevettebb formája az ismerkedésnek. A világháló nyitottságának köszönhetően azonban előnyei mellett számtalan veszélyt is rejt. Hírlevelünkben az egyedülálló, interneten ismerkedni (baráti vagy társas kapcsolatra) vágyók számára kívánunk hasznos tanácsokat adni, annak érdekében, hogy ne legyenek csalók áldozatai, illetve pénzmosás gondatlan elkövetői.

Régi klasszikus: a „nigériai” csalás

A „nigériai” vagy más néven „419-es” csalás egészen az 1980-as évekre vezethető vissza, amikor még postai levél, vagy fax formájában továbbították a megtévesztésre alkalmas információt. Az internet térhódításával ezek a levelek áthelyeződtek az elektronikus levelező felületekre.

A csalás lényege, hogy ismeretlen személy küld angol nyelvű levelet a sértettnek azzal, hogy valamilyen oknál fogva nem fér hozzá a saját vagyonához. Ehhez – a vagyon kimentéséhez, vagy aranytömbök, gyémántok, örökség megszerzéséhez – kér segítséget. A csalók a több milliós vagyon egy jelentős részét (10-20%) ajánlják fel a sértett közreműködéséért cserébe. Ezt követően azt állítják, hogy a pénz megszerzéséhez valakit meg kell vesztegetniük, illeték megfizetése vagy pénz letétbe helyezése szükséges. Ennek költségét a sértettnek kell állnia, amit valamelyik nemzetközi pénzküldő cégen keresztül tud teljesíteni. Mondani sem kell, hogy az átutalt pénzért cserébe soha sem érkezik meg a beígért vagyon.

A csalók gyakran hamis dokumentumokkal próbálják igazolni állításukat.

Fontos jellemzője még az ilyen típusú leveleknek, hogy bár az olvasó úgy érzi, hogy személyesen őt szólítják meg, valójában a csalók egyszerre több ezer e-mail címre küldik meg a levelet. Külföldi felmérések szerint még napjainkban is 500 db – csalók által kiküldött – levélből 7-re válasz érkezik és átutalás is történik.

A „romantikus” csalás

Az elkövetési módszer nagyon hasonló a „nigériai” csaláshoz, azonban annak kifinomultabb változata. Az elkövetők (akik férfiak és nők is lehetnek) hamis randi profilokat regisztrálnak. Katonának, diplomatának, külföldön dolgozó jól kereső vállalkozónak adják ki magukat. Mindehhez más emberek fotóját használják fel, például közösségi oldalakon fellelhető személyekét ellopva. Válogatás nélkül jelölnek meg mindenkit ismerősnek, partnernek.

A csalók akár hónapokig is építik a kapcsolatot, beférkőznek áldozatuk bizalmába, majd pénzt kérnek. Általában valamilyen hihető dologra hivatkoznak (elhagyta a bankkártyáját és az új megérkezéséig kisebb-nagyobb összeggel kellene kisegíteni, stb). Ezt még további „balszerencsés élethelyzetek” követhetik, amikor is a randi partnernek pénzre van szüksége. A kitalált indokoknak csak a képzelet szab határt. A csalás mindaddig folytatódik, míg az áldozat hajlandó pénzt utalni.  

A tipikus áldozat 50 év feletti, egyedülálló vagy özvegy nő, de férfiak is lehetnek célpontok.

Pénzmosók a világhálón

Az elkövetők módszere a „romantikus” csalók által alkalmazottakra épül. A fő céljuk nekik is, hogy valamilyen indokkal elnyerjék az áldozat bizalmát. Ez lehet párkeresés vagy állásajánlat, könnyű pénzkereseti lehetőség. Ebben az esetben is hosszabb ideig építik a kapcsolatot, míg végül arra kérik az áldozatukat, hogy adja meg a bankszámla számát, ahová nagyobb összeget fognak utalni, amit majd instrukciók alapján tovább kell utalnia, vagy fel kell vennie és egy ismeretlennek, forgalmas helyen átadnia. Ennél az elkövetési módnál is „könnyfakasztó” történetekkel győzik meg a gyanútlan áldozatot (abban az országban, ahol tartózkodik zárolták a bankszámlákat, így nem kapja meg a neki utalandó összeget). A másik módszer szerint az áldozatnak bankszámlát kell nyitnia a saját nevére és a bankkártyát a PIN kóddal és egyéb online banki kódokkal együtt el kell postáznia az elkövetőnek (a legenda, hogy: nagy banki tartozása van, ezért nem tud bankszámlát nyitni).

Sok esetben ez a tevékenység anyagi előnnyel nem jár a sértett részére, de az is előfordulhat, hogy „munkabér” jogcímen részesül néhány ezer forintnyi juttatásban.

Fontos tudni, hogy a bankszámlát kölcsönadó vagy másnak a saját nevére számlát nyitó személy gondatlan pénzmosás vétségét is elkövetheti, hiszen a számlájára utalandó összeg eredetéről nem győződik meg. A pénzmosás célja az illegális úton vagy bűnözésből szerzett anyagi nyereségek törvényes forrásból származóként való feltüntetése. Ennek egyik módja a különböző bankszámlák közötti átutalások.

Tanácsaink az áldozattá válás elkerüléséhez

  • Ismeretlen személyektől származó elektronikus levélre – főleg, ha idegen nyelven íródott – ne válaszoljon. Felhívjuk a figyelmet azonban arra, hogy az ismertetett bűncselekmények elkövetői nem feltétlenül csak angol nyelven kommunikálnak.
  • Közösségi oldalakon állítsa be azt, hogy csak az ismerősök ismerősei jelölhessék be önt. Ne igazolja vissza ismeretlen személyek bejelölését.
  • Legyen óvatos az internetes társkeresés során. Ne siessen el semmit, kérdezzen sokat.
  • Kérjen fényképet és azt ellenőrizze le az interneten, hogy nem használták-e fel korábban. Ugyanezt tegye meg az illető nevével is.
  • Ha az illető túl tökéletesnek tűnik, akkor feltehetőleg nem az. Csalás állhat a háttérben.
  • Amennyiben soha sem jön össze a személyes találkozás, úgy kezdjen gyanakodni.
  • Gyanús lehet, ha a frissen megismert személy azonnal szerelmet vall Önnek.
  • Amennyiben bármilyen indokkal pénz átutalására, vagy bankszámla kölcsönadására kérik, semmiképpen se tegyen eleget a kérésnek.
  • Ha mégis pénzt utal, akkor annak visszaszerzési esélye csekély, tekintettel az országhatárokon átívelő tranzakciókra.

Az Európai Unió kezdeményezésére az adott év második hónap, második hetének, második napja „Biztonságosabb Internet Nap”. A programhoz kapcsolódva a február havi hírlevél a mobiltelefonok és online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatára kívánja felhívni a figyelmet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük