Lakossági Hírlevél – 2019. február – Biztonságos Internet Nap

LAKOSSÁGI  HÍRLEVÉL

2019. február

Biztonságos Internet Nap

2019. február 5.

A szülők gyakran értetlenül állnak a gyermekük által használt internetes kifejezések hallatán. Mit is jelent az influencer, Snapchat, vlog, LOL, OMG és a W8? Azonban vajon a gyermekek értik-e a szakemberek által használt cyberbullying, sexting, grooming és az exclusion szófordulatokat? Pedig a kiskorúak egy része elszenvedője volt már online bántalmazásnak (cyberbullying), szexuális tartalmú üzenetek és képüzenetek küldésének (sexting), felnőtt által kezdeményezett, szexuális indíttatású ismerkedésnek (grooming) vagy kiközösítésnek (exclusion).

Az internet mindannyiunk életét megkönnyíti, szórakoztatóbbá és hatékonyabbá teszi. Az élményt növeli, hogy mindez már a mobiltelefonon is elérhető. Azonban a felhasználók egy kis része rendszeresen visszaél a világháló nyújtotta lehetőségekkel.

Annak érdekében, hogy az internet „jobb” legyen, 2008 februárjában az Európai Bizottság elindította a Safer Internet Programot. A kezdeményezéshez ma már a világon közel 130 ország, köztük az Európai Unió mind a 28 tagállama csatlakozott, így minden év februárjának második keddjén Biztonságos Internet Napot tartanak a résztvevők. A program apropójából fogadják meg hasznos tanácsainkat a felelősségteljes internethasználattal kapcsolatban.

Gondolatébresztő fiataloknak

Tiszteld a másik véleményét a közösségi csatornákon. Ne hurrogj le és ne oktass ki másokat. Ne válaszolj az agresszív kommentekre!

Ne bánts meg másokat. Az interneten sokkal könnyebben sértünk meg másokat, mert nem láthatjuk a reakcióikat. Könnyű az ismeretlenség homályából zaklatni bárkit. Fontos tudni, hogy valójában nem vagy láthatatlan a hatóságok előtt!

– Amennyiben zaklatás áldozatává váltál, feltétlenül beszéld meg azt egy felnőttel. Készíts képernyőmentést az üzenetről, majd ha lehetséges, töröld azt. Jelentsd az esetet az oldal vagy portál adminjának! Blokkold a zaklatót!

Ne lájkolj vagy ossz meg sértő hozzászólásokat, mert ezzel csak terjeszted azokat. Képzeld magad a megsértett személy helyébe! Te hogyan éreznéd magad, ha rólad kerülne fel az internetre sértő, bántó tartalom, amit több százan megosztanak?

– A jelszavaid legyenek kellően erősek – tartalmazzanak kis- és nagybetűt, számot, speciális karaktert – és ne add meg azt másoknak!

Mielőtt képet posztolsz magadról vagy barátaidról, gondold végig, hogy valóban szeretnéd-e, hogy ilyennek lássanak az ismerősök és akár ismeretlenek is. Az internetre feltöltött képek „örökre” megmaradnak, törölhetetlenek!

– Bárki kér rólad meztelen vagy túl szexi képet, ne küldj neki! Gondold végig, hogy az olyanokhoz is eljuthat, akihez nem szeretnéd. Legyen önbecsülésed!

– A közösség tagjaként állj ki a zaklatás áldozata mellett, ne lájkolj sértő tartalmat!

– Amennyiben tanácsra, lelki segélyre volna szükséged (akár névtelenül is), fordulj a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz a http://www.kek-vonal.hu/index.php/hu honlapon, ahol chatelve is értekezhetsz, de a 06-1/116 111-es számon telefonon is elérhetőek éjjel-nappal.

A másról készült, sértő, bántó fénykép posztolása, közzététele akár személyes adattal visszaélés vétsége is lehet, ami egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Jó tanácsok szülőknek!

– A legfontosabb, hogy legyen nyitott a gyermeke felé. Ismerkedjen meg a fiatalok körében hódító trendekkel, közösségi oldalakkal.

Fedezze fel közösen gyermekével a világhálót, ezáltal egymást tanítva válik szórakoztató elfoglaltsággá az internetezést, közben pedig kialakulhat egy bizalmi légkör a szülő és gyermeke között ezen a területen is.

– Tudatosítsa a gyermekében, hogy az interneten sem adnak ingyen semmit. Legtöbbször a személyes adatainkkal fizetünk egy-egy dologért. Hívja fel a gyermeke figyelmét a személyes adatai védelmére.

– Beszéljen vele az interneten található tartalmak hitelességéről. Mondja el, hogy a közösségi oldalakon bárki más álarca mögé bújhat. Nem minden az, aminek látszik.

Beszéljen az internetes zaklatásokról, a káros, vagy tiltott oldalakról! Ha gyermeke az interneten zaklatás, vagy bűncselekmény áldozatává vált, vagy mással megtörtént eset jut az Ön tudomására, ne tartsa titokban, kérjen segítséget a Rendőrségtől.

– Tudatosítsa gyermekében, hogy a közösségi oldalon megismert „barátokkal” ne találkozzon személyesen, ha mégis akkor vigyen magával valakit és jelezze előre, hogy ilyen találkozója lesz.

Fontos tanácsok felhasználóknak

– Teremtsen biztonságos környezetet! Telepítsen vírusirtó programot és frissítse is azt! Számítógépén állítsa be, hogy a kritikus műveletekhez (pl. program telepítése) a felhasználó engedélyére legyen szükség!

– Legyen tudatos internethasználat közben. Csak ismerős feladó által küldött e-mail mellékletét nyissa meg! Soha ne adjon meg jelszót, PIN kódot e-mailben küldött kérésre.

– Fokozza adatai védelmét! Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a megosztásait csak az ismerősei láthassák! Csoportosítsa ismerőseit és ezáltal korlátozhatja, hogy ki mit láthat! – Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot fontos adataikról!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük