Lakossági Hírlevél – 2019. március – “Unokázós” csalás

Lakossági Hírlevél

2019. március

Nem mind unoka, aki azt állítja!

Az ország egyes területein 2017 évhez képest 2018-ban megnövekedett az úgynevezett „unokázós” módszerrel elkövetett csalások száma. Az okozott kár értékéke pedig többszörösére emelkedett. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt két évben nem követtek el ilyen típusú bűncselekményt, ez viszont nem jelenti azt, hogy a jövőben nem gyűrűzhet be szűkebb pátriánkba is az idősek részéről a család iránti aggodalmat kihasználó csalási forma.

Annak érdekében, hogy ez az elkövetési mód ne terjedhessen el szükséges a bűnözők által alkalmazott technikák és a védekezési lehetőségek ismertetése. Elsősorban az időskorú lakosság és a hozzátartozóik részére kívánunk tanácsokat adni, hogy nagy biztonsággal ismerjék fel a bűncselekményt és felkészülten reagáljanak a történtekre.

Mi is az az „unokázás”?  

-Az időseket a késő délutáni, éjszakai órákban telefonon hívják fel az elkövetők.

– Az áldozatokat részben telefonkönyvekből választják ki, az „özv.” és az „id.” előtaggal rendelkező neveket részesítik előnyben. Másrészt találomra is választanak telefonszámokat.

– A csaló azt állítja, hogy ő a hívott fél unokája, gyereke és valamilyen nagy bajba került, amit csak pénz átadásával lehet orvosolni.

– A fentiek szerint a felhívott szépkorú sértettek körülbelül egyharmada a kért összeget, ékszert átadja.

– Az összeg több 10.000 forint vagy akár milliós nagyságrendű is lehet.

A legenda ismert formái  

A csalók által az időseknek előadott történetek a bűncselekmény típus első észlelése óta változtak és változni is fognak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az eredeti tévedésbe ejtő módszert ne alkalmaznák a mai napig. Minden legendában közös a hozzátartozó kiszolgáltatott helyzetére való hivatkozás és a pénzkérés. Az alábbiakban gyakran előforduló megtévesztési módszereket ismertetünk.

– Az eredeti: az „unoka” a saját nevében telefonál, a sértettet „mamának, papának” szólítja. Elmondja, hogy balesetet okozott és szüksége lenne pénzre, hogy a kárt megtérítse. Amennyiben gyorsan fizet, úgy nem lesz rendőrségi eljárás az ügyből. Mivel pénze nincs, csak a nagyszülők tudnak segíteni. A helyszínről nem mehet el, de elküldi egy ismerősét a pénzért.

-Az „unoka” sírva telefonál és azt állítja, hogy nagy tartozása van, ezért elrabolta a maffia, váltságdíjat kell fizetnie, különben megölik. Nem tudja, kihez forduljon. Pénz és ékszer is jó fizetség gyanánt. A pénzt a sértettnek el kell helyeznie egy kukánál, vagy máshol közterületen.

– Egy „mentős” telefonál, hogy az „unokát” baleset érte. A balesetet az „unoka” okozta és sürgősen pénzre van szüksége. Amiért egy „mentős” el fog menni.

– Egy „rendőr” telefonál, hogy az „unoka” nagy bajba került. Pénzért, ékszerért cserébe el tudja intézni, hogy ne kerüljön börtönbe. A pénzért egy magát rendőrnek kiadó személy megy el.

Miért az időskorúak a sértettek?  

– Ők a legvédtelenebbek, leghiszékenyebbek.

– Többségüknek van unokája és némi megtakarított – akár temetésre félretett – vagyona és évek során összegyűjtött ékszere.

– Koruknál fogva gyengül a látásuk, hallásuk és a mozgásuk is nehézkes.

– A megfigyelő- és visszaemlékező képességük hanyatlik.

– Az életük értelmének a családot, gyereket, és főleg az unokát tekintik, akiért bármit megtennének.

Mit tegyen, hogy ne váljon áldozattá!  

– Először is nyugodjon meg. Gondolja végig, mennyire életszerű az előadott történet.

– Ha teheti visszakérdezéssel, konkrét kérdésekkel próbálja meg beazonosítani, leellenőrizni a telefonálót!

Szakítsa meg a vonalat!

Hívja fel azt a személyt (az ön által ismert telefonszámán), akire hivatkozva telefonáltak. Győződjön meg róla, hogy valóban ő került-e bajba!

Amennyiben nem éri el a hívott felet vagy nem veszi fel a telefont, úgy ne gondoljon a legrosszabbra. Hívja fel valamelyik közeli hozzátartozóját, ismerősét (pl.: édesanyja, házastársa, barátnője, testvére, szomszédja) és rajta keresztül tisztázza a történteket.

Hívja azonnal a Rendőrséget az 112-es segélyhívó telefonszámon.

Ne adjon át pénzt vagy ékszert ismeretlen személynek, de jegyezze meg, hogy a pénzért érkező személy milyen rendszámú, színű és típusú gépkocsival érkezett.