Lakossági Hírlevél – 2019. április – Lakásunk biztonsága, vagyontárgyaink védelme!

Magyarország belügyminisztere április 12-ét a bűnmegelőzés napjává nyilvánította. Ez évben a nap témája a „Bűnmegelőzés építészeti eszközökkel”, mellyel kapcsolatban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány, a Miskolci Szakképzési Centrum Kós Károly Építőipari Szakgimnáziumával együttműködve konferenciát és kiállítást szervezett a szakgimnázium épületében. A bűnmegelőzési program kapcsolódott a pályaválasztást segítő „Szakmák éjszakája” elnevezésű rendezvényhez.

Ennek okán az április havi hírlevél is építészeti tárgykörbe tartozó témát dolgoz fel azért, hogy a lakásépítők, vagy már tulajdonosok felkészülhessenek az esetleges ingatlanukat, vagyontárgyaikat érő támadásokra. Fontos tudni, hogy a rendőrség évről-évre mindent megtesz a betörések számának visszaszorítása érdekében. Ennek eredményeként az ilyen típusú bűncselekmények előfordulása folyamatos csökkenést mutat. Ez azonban önmagában nem elegendő ahhoz, hogy drasztikus változás következzen be az elkövetések számában. A lakás gazdáinak tudatossága, odafigyelése és némi pénzügyi ráfordítása is elengedhetetlen a cél eléréséhez.

Mi ellen kell védekezni?

A betöréses lopásokra továbbra is jellemző, hogy az elkövetők elsősorban a fizikai erejükre és nem a speciális szaktudásukra hagyatkoznak. Az elkövetési magatartások között ezért továbbra is kiemelkedő helyet foglal el az ajtó, – ablaktörés, feszítés, lakat levágás. Az elmúlt évben kis számban, de előfordult a zárszerkezetek finomnyitása, és a műanyag nyílászárók speciális feszítése.

Hogyan kell védekezni?

A lakások fontos védelmi vonala a bevezetett biztonsági szabályok rendszere. Ilyen lehet például, hogy a tulajdonos minden alkalommal bezárja a bejárati ajtót, ha elhagyja a lakást, még akkor is, ha csak néhány percre távozik, vagy csak a kertben tartózkodik. Ez a magatartás nagyban megnehezíti az elkövetők – elsősorban a besurranó tolvajok – dolgát.

A betörők megállítására, az elkövetésre fordított idő növelésére elsősorban a mechanikai védelmi eszközök alkalmasak, melyek fizikai gátat képeznek a tolvaj és a védendő értékek között. Természetesen a mechanikai védelem önmagában nem elegendő a tulajdon megóvásához, azonban elengedhetetlen feltétele a komplex vagyonvédelem rendszerének.

A betörők megállítására, az elkövetésre fordított idő növelésére elsősorban a mechanikai védelmi eszközök alkalmasak, melyek fizikai gátat képeznek a tolvaj és a védendő értékek között. Természetesen a mechanikai védelem önmagában nem elegendő a tulajdon megóvásához, azonban elengedhetetlen feltétele a komplex vagyonvédelem rendszerének.

Tanácsok a mechanikai védelem kialakításához

-Az első védelmi vonal a lakást határoló kerítés. Kialakításakor feltétlenül figyelni kell arra, hogy bármilyen alapanyagot és formát is választ a tulajdonos az az átláthatóságot ne akadályozza. A kerítésen átjutó betörő ugyanis az át nem látható kerítés mögött nyugodtan elkövetheti cselekményét.

– A sövénykerítéseket célszerű szúrós levelű, tüskés növényből kialakítani és magasságát 90 cm-ben maximalizálni az áttekinthetőség érdekében.

– Mechanikai védelem része az épületek falazata, födémje is. Házépítés során érdemes szem előtt tartani, hogy a falazatoknak, födémeknek, padozatoknak meg kell felelniük a 38 cm vastagságú tömör téglafal szilárdsági mutatóinak.

– A betörések szempontjából legveszélyeztetettebbek a nyílászárók. A bejárati ajtónak és az ajtótoknak fémből, keményfából (tömör, 40 mm vastagságú), vagy ezekkel támadás szempontjából egyenértékű ellenállást biztosító szerkezeti kialakításúnak kell lenni. A fémszerkezetű ajtó belső rácsszerkezetű erősítése 30×10 cm minimális rácskiosztással kell, hogy megtörténjen, átmérője faborítás esetén legalább 12 mm, acéllemez borításnál legalább 8 mm.

-Az ajtólapot fémszerkezet esetén legalább 1,2-2 mm vastagságú acéllemezzel kell borítani

– A tokszerkezetet a határoló falszerkezethez 30 cm-enként rögzíteni kell. A rögzítést téglafalnál legalább 15 cm mélyen, 12 mm átmérőjű köracél tartószilárdságával egyenértékű erősséggel, míg betonfalnál legalább 10 cm mélyen kell elvégezni.

– A zárást egy, vagy több zárszerkezetnek, de legalább négy zárási ponton kell biztosítani. Önálló zárási pontként csak az egymástól legalább 30 cm-re elhelyezkedő reteszvasak fogadhatók el.

-A járószinttől 3 m-nél alacsonyabban elhelyezkedő ablakok mechanikai védelme érdekében célszerű rácsot felszereltetni, mely maximum 100×300 mm-es kiosztású, 12 mm átmérőjű köracél anyagból készül – vagy ezzel egyenszilárdságú – és kívülről nem szerelhető. A rácsok a falazathoz 300 mm-enként, legkevesebb 4 darab, a rács keresztmetszeténél nem kisebb keresztmetszetű körömmel erősítendők, a minimális beépítési (rögzítési) mélység 150 mm (38 cm-es hagyományos tömör téglafal esetén).

– Az ablakok védelmére megfelelő megoldásként ajánlhatóak a különböző biztonsági fóliák.

A biztonsági fóliák olyan többrétegű, laminált, műanyag alapú védőelemek, amelyeket az üvegfelületre utólag felerősítve (kasírozva, ragasztva, applikálva stb.) megakadályozzák annak támadás esetén történő azonnali összeesését. Az üvegfelületet egyben tartva, késleltetik a behatoláshoz szükséges nyílás kivágását, és a támadó számára a szilánkképződéssel nagymértékű balesetveszélyt okoznak. A fóliának – az üveget a tokban tartó – szerelőléc alá kell érnie.

– A hengerzárbetéteknek min. 5 csapos, illetve a mágneszárbetétnek 6 rotoros kivitelűnek kell lennie, amelyek variációszáma a 10000-t meghaladja, letapogatásos nyitás elleni védelemmel rendelkezik, maghúzásnak legalább 3 percig ellenáll.

A rendőrség 2019-ben is folytatja a „Házhoz megyünk” elnevezésű vagyonvédelmi programját, melynek során megbízható forrásból, szakértőktől származó információk közreadásával segíti a lakosságot a veszélyhelyzetek elkerülése, valamint a megfelelő vagyonvédelemhez szükséges döntések, önvédelmi képességek meghozatalában. A program során azon településeken, ahol a bűnügyi szempontok alapján indokolt a lakosság prevenciós tájékoztatása, lehetőség nyílik szakemberek által nyújtott tanácsadás igénybevételére, illetve megelőző-vagyonvédelmi bemutató megtekintésére.