Lakossági Hírlevél – 2019. május – Bűncselekmény érte? Áldozattá vált?

Ha valaki közvetlenül (sértettként) vagy közvetett módon (pl. tanúként vagy családtagon keresztül) kapcsolatba kerül valamilyen bűncselekménnyel, fel kell dolgoznia annak hatásait. Természetes emberi reakció, ha ilyenkor fizikai vagy lelki problémák jelentkeznek, és anyagi nehézségek is felléphetnek.

Aki áldozattá válik, olyan hatósági és más eljárásokkal is kénytelen szembesülni, amelyeket általában nem ismer vagy kevésbé gyakorlott benne, legyen szó például feljelentés megtételéről, okiratok pótlásáról vagy azonnali pénzügyi segély, kárenyhítés igénybevételéről.

Mindazok, akik úgy érzik, hogy bűncselekmény áldozatává váltak, testi vagy lelki hátrányt, érzelmi megrázkódtatást szenvedtek, igénybe vehetik a Miskolci Áldozatsegítő Központ szolgáltatásait.

A Miskolci Áldozatsegítő Központ küldetése a személyre szabott segítség nyújtása az áldozatok számára, szolgáltatásai pedig mindenki számára, rászorultságra tekintet nélkül, ingyenesen elérhetőek.

Miben tud segíteni a Miskolci Áldozatsegítő Központ?

 • személyre szabott tájékoztatást nyújt az áldozat számára,
 • áldozatirányítást végez (tájékoztatást ad arról, hogy az áldozat számára mely szervezet tud segítséget nyújtani),
 • érzelmi segítséget nyújt, akár pszichológus szakember közreműködésével,
 • az áldozatok biztonságos átmeneti tartózkodását teszi lehetővé a védett szálláshelyen történő elhelyezésükig (patrónus szoba),
 • szakmai együttműködést alakít ki az áldozatsegítésben részt vevő szervezetekkel,
 • tájékoztatást nyújt az Áldozatsegítő Szolgálat területi szervei, azaz a járási (fővárosi kerületi) hivatalok által nyújtott szolgáltatásokról és azok igénybevételének módjáról is.

Milyen további állami szolgáltatásokról kaphat az áldozat tájékoztatást?

Az Áldozatsegítő Szolgálat a bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés során közvetlenül (sértettként) vagy közvetett módon (pl. tanúként vagy családtagon keresztül) áldozattá vált személyek számára az alábbi szolgáltatásokat nyújtja:

 • azonnali pénzügyi segély,
 • áldozati státusz igazolása,
 • érdekérvényesítés elősegítése,
 • tanúgondozás,
 • védett szálláshely biztosítása.

A személy elleni erőszakos bűncselekmények súlyos sérültjei és halálos áldozatainak hozzátartozói mindezen túl állami kárenyhítést is igényelhetnek.

A fenti szolgáltatásokat az áldozatok térítés nélkül vehetik igénybe.

Amennyiben áldozattá vált, tárcsázza az ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat:

06 80 225 225

Az Áldozatsegítő Vonal munkatársai a hét minden napján, éjjel-nappal fogadják a bajbajutottak hívásait. Bűncselekmények következtében krízishelyzetbe került áldozatoknak és hozzátartozóiknak azonnali tájékoztatást nyújtanak.

Miskolci Áldozatsegítő Központ

3530 Miskolc, Bajcsy-Zsilinszky utca 18.

3503 Miskolc, Pf.: 115.

46/303-070

info.miskolc@aldozatsegitokozpont.hu

Hétfő- kedd-csütörtök: 8.00-16.00

Szerda:8.00-18.00

Péntek: 8.00-14.00