Lakossági Hírlevél – 2019. július I. – Biztonságos vakáció

Végre beköszöntött a várva várt nyári szünidő. Ahhoz azonban, hogy felhőtlenül teljen a vakáció, érdemes megfogadni a rendőrség ajánlásait. Fontos, hogy a szülők beszélgessenek gyermekeikkel a biztonságról. Felkészítsék őket a veszélyekre, elmondják nekik, hogyan tudják a baleseteket, bűncselekményeket elkerülni, és mit tehetnek személyes biztonságuk, saját vagyontárgyaik megóvása érdekében.

Nyári tanácsaink

  • Figyelmeztessék őket, hogy értékeiket ne hagyják őrizetlenül, azokkal ne hivalkodjanak! Rendezvényeken, strandon is ügyeljenek táskájukra, személyes dolgaikra.
  • A szülő mindig tudjon arról, hogy kivel tölti gyermeke az idejét, hová megy, kikkel találkozik.
  • Legyenek tisztában a fiatalok a segélyhívó számokkal, és tanítsák meg őket annak használatára.
  • Lényeges felhívni a figyelmüket a kábítószerek és a különböző tudatmódosító anyagok használatának következményeire.
  • Fontos, hogy tisztába legyenek az internet használatának veszélyeivel. Magyarázzák el nekik, hogy biztonsági okokból ne adják ki idegeneknek személyes adataikat, és lehetőleg ne osszák meg közösségi oldalakon, hogy mikor mennek nyaralni, mikor nem lesz otthon senki. Azt is érdemes mérlegelni, hogy milyen fotókat, videókat tesznek közzé magukról az interneten.
  • Tudatosítsák a gyerekekben, hogy idegeneknek soha ne nyissanak ajtót és a lakásba ne engedjék be őket! Ne bízzanak meg feltétel nélkül idegenekben és ne menjenek velük sehová!
  • A gyermekek életkorukból és tapasztalatlanságukból adódóan a legveszélyeztetettebb résztvevői a közlekedésnek, hiszen gyakran nem rendelkeznek még a biztonságos közlekedéshez szükséges ismeretekkel. Éppen ezért beszélgessenek el velük a közlekedés veszélyeiről is, és tanítsák meg nekik a gyalogos- és kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályait.