Lakossági Hírlevél – 2019. július II. – Kerékpárosok figyelmébe!

Bevásárláshoz, hétvégi túrára, munkahelyre történő közlekedésre, egyszerűen csak sportra, szabadidő- eltöltésre fiatalok és idősek körében egyaránt népszerű a kerékpározás. Aki megszerette, aki megszokta, akinek megkönnyíti az életét, igen fájdalmas veszteséget jelent, ha ellopják a kerékpárját, függetlenül attól, hogy az éppen milyen értéket képviselt.

Sajnos, teljesen biztos megoldás nincs, de ha néhány szabályt betartunk, jó eséllyel kerülhetjük el, hogy a mi kerékpárunkat lopják el legközelebb. Ön, mint tulajdonos tehet a legtöbbet értékei megóvása érdekében!

Tanácsaink kerékpárosoknak!

  • Javasoljuk, hogy mindig lakatolják le a kétkerekűjüket!  Akkor is, ha csak egy percre szaladnak be egy boltba vagy a postára.
  • Válasszanak erős, vastag láncú, vagy komolyabb, U  alakú lakatokat, még ha azok drágábbak is.
  • Figyeljenek arra is, mihez rögzítik a biciklit! Lehet erős a lakat, ha egy könnyen elmozdítható oszlophoz, táblához, kerítéshez kötik ki azt.
  • Keressenek forgalmas helyet, ahol sok a gyalogos, vagy ahol több kerékpár parkol. – Ha a kerékpárt közös tárolóban tartják, egyezzenek meg a használók, hogy az mindig legyen zárva. Az udvaron, garázsban tároláskor is célszerű a kerékpárt lezárni.
  • Érdemes egyedi azonosítót kreálni, ami alapján ezer közül is felismerhető  lesz a biciklink (pl. jellegzetes szín, minta, jelzés rögzítése a kerékpár  különböző, jól látható és kevésbé jól látható részein), és erről fotót készíteni!
  •   Jó ötlet egy műanyag lapra felírni a tulajdonos nevét, telefonszámát, és elrejteni a kormánycsőben vagy a nyeregcsőben.
  • Ha minden óvintézkedés ellenére a kerékpárt mégis ellopnák, adjon esélyt arra, hogy visszakaphassa! Ennek akkor a legnagyobb a valószínűsége, ha a kerékpár rendelkezik egyedi azonosítókkal és ezeket a tulajdonos ismeri. Annak érdekében, hogy az esetlegesen ellopott kerékpárja visszaszolgáltatható legyen, regisztrálja kerékpárját a Rendőrség számára is hozzáférhető Bikesafe (www.bikesafe.hu weblapon, vagy a rendőrség által szervezett ingyenes regisztrációkon) adatbázisban.