Lakossági Hírlevél – 2019. augusztus I. – Vízparti veszélyek!

A nyár utolsó hónapjában járunk, ezért aki teheti, még igyekszik kihasználni a jó időt. Sokan választják a természetes vizeket a kikapcsolódás, pihenés helyszínéül. A víz jó barát, de adott esetben a meggondolatlan ember számára végzetes ellenséggé válhat.

Az örvényekről

A víz felszínét figyelve megállapítható a folyássodrás iránya és nagysága, valamint látható az örvények helye. Örvények elsősorban ott alakulnak ki, ahol a folyó medrében valamilyen tárgy található, például hídpillér vagy más fizikai akadály.

Ilyen helyeken TILOS a fürdőzés!

Hol TILOS még fürdeni?
– hajóútban
– a hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek százméteres körzetében
– kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt zárt vízisí és vízi robogó (jet-ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomások területén
– vízlépcsők és vízi munkák háromszáz méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek százméteres körzetében
– egészségre ártalmas vizekben
– kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben
– éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízterület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig
– ahol azt tiltó tábla jelzi

Szabadvizek mentén legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyek használata. Itt is ügyelni kell azonban arra, hogy a lubickolás a fürdőhelyet kijelölő bóják között történjen, mivel a biztonság csak ott garantálható.

A fürdőhely határait a parton 60×30 centiméter méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló táblával, a vízen vörös-fehér függőlegesen csíkozott, henger alakú, legalább 50×50 centiméteres bójákkal jelölik.

A százhúsz centiméternél mélyebb víz határát tavakon és állandó vízterületeken „120 cm” feliratú, folyókon „mély víz” feliratú táblával jelölik.

Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek csak felnőtt kíséretében fürödhet szabad vizekben.

Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy mentőgallér használata.

Néhány jó tanács:
– Ne fürödjön teli gyomorral!
– Soha ne ugorjon felhevült testtel a vízbe!
– Figyeljen oda a víz alatti akadályokra!
– Ne ússzon, és ne bukjon a víz alá ugrálásra kijelölt területen!
– Ne fürödjön alkoholos állapotban!
– Ismeretlen helyen soha ne ugorjon a vízbe!