Lakossági Hírlevél – 2019. augusztus II. – A „trükkösök” és az „unokák” nem mennek nyaralni!

A trükkös tolvajok ötleteinek tárháza kifogyhatatlan, az elkövetés körülményei azonban egy bizonyos mintát követnek. A helyszíneken az esetek döntő többségében több személy jelenik meg, akik valamilyen indokkal bejutnak az ingatlanba, majd jellemzően egy hihető ürügy – például közüzemi díj visszatérítése – címén arra késztetik a sértettet, hogy nagyobb címletű pénzt vegyen elő, ezáltal felfedve a megtakarított készpénz rejtekhelyét. Az elkövetők általában hirtelen és hihetetlenül sok információt zúdítanak a sértettre, elterelve annak figyelmét, vagy a kilátásba helyezett haszon reményében – például ajándéktárgy, jó üzlet –, elaltatva annak gyanakvását, a kellő pillanatban meglopják.

Ha ez nem lehetséges az épületben tartózkodás idején, akkor közben – persze észrevétlenül – ki is kérdezik a leendő áldozatot anyagi helyzetéről, családi állapotáról, gyakorlatilag minden olyan körülményről, mely ismeretében egy bűncselekmény a későbbiek során könnyebben kivitelezhető. Így a már megszerzett információkkal felvértezve, egy korábban feltérképezett helyszínre visszatérve, gyorsan és célirányosan tudják a lopást végrehajtani.

Szintén gyakori elkövetési magatartás, az elsősorban házaló árusokra jellemző, agresszív, erőszakos fellépés, melynek eredményeképp a sértettek a pszichés nyomásnak engedve válnak áldozattá, egyrészt kiszolgáltatottságuk tudatában, másrészt a mielőbbi „szabadulás” reményében.

A „trükkösök” terepe nem csak a lakóházak közelében koncentrálódik, hanem az autópályák pihenőibe is. Módszereik itt is változatosak. Van úgy, hogy egyikük útbaigazítást kér egy térképpel, míg a társa kiemeli az áldozat autójából az értékeket, de arra is gyakran van példa, hogy egy benzinkútnál, pihenőnél kiszúrják a kiszemelt áldozat autójának kerekét, majd a kerékcserét kihasználva fosztják meg az autóst az értékeitől.

„Trükk elhárító” tippek…

Ne bízzon meg ismeretlenben, még akkor sem, ha kedvesnek és jómodorúnak tűnik!

Ne engedje be a házaló árusokat, hivatalos személynek álcázott embereket, bármennyire erőszakosak, tartsa kapun kívül őket!

– Ha mégis beengednek valakit, lehetőleg úgy tegyék, hogy ne egyedül tartózkodjanak otthon, hanem például hívják át a szomszédot, és ne engedjék egyedül mozogni a lakásban az idegeneket!

– Mielőtt beengednék őket, kérdezzék ki őket, kérjenek tőlük igazolványt!

– Otthon ne tartsanak nagy mennyiségű készpénzt, jelentős értékeket, és ne vegye elő senki előtt a pénzét az otthonában, mert kifigyelik és észrevétlenül ellopják!

– Figyeljék meg a kéretlenül látogató idegeneket, és írják fel gépkocsijuk rendszámát!

– Értékeiket soha ne hagyják látható helyen az autóban, még arra a néhány percre sem, míg beugrunk a benzinkútra!

– Mindig használják a riasztót, és ha éjszakára megállnak pihenni, akkor zárják be az ajtót, és kivilágított, ne pedig eldugott helyen parkoljunk le!

…és  „unoka” leleplező tanácsok

„Szia, mama, nagyon nagy a baj!” – hangzik a tipikus első mondat a telefonba, egy ismerősnek tűnő hangtól. „Balesetet okoztam, azonnal kell a pénz!” – következik a fedőtörténet. „Adósságot halmoztam fel, és sürgősen fizetnem kell!” – szól egy másik verzió. „Azért nem anyáéktól kérek, mert nagyon szégyellem magam!” – jön a magyarázat.

Ha ilyen hívást kap, tegye a következőket:

– Először is nyugodjon meg. Gondolja végig, mennyire életszerű az előadott történet.

– Ha teheti visszakérdezéssel, konkrét kérdésekkel próbálja meg beazonosítani, leellenőrizni a      telefonálót!

Szakítsa meg a vonalat!

Hívja fel azt a személyt (az ön által ismert telefonszámán), akire hivatkozva telefonáltak.      Győződjön meg róla, hogy valóban ő került-e bajba!

Amennyiben nem éri el a hívott felet vagy nem veszi fel a telefont, úgy ne gondoljon a      legrosszabbra. Hívja fel valamelyik közeli hozzátartozóját, ismerősét (pl.: édesanyja, házastársa, barátnője, testvére, szomszédja) és rajta keresztül tisztázza a történteket.

Hívja azonnal a Rendőrséget az 112-es segélyhívó telefonszámon.

Ne adjon át pénzt vagy ékszert ismeretlen személynek, de jegyezze meg, hogy a pénzért érkező személy milyen rendszámú, színű és típusú gépkocsival érkezett.