Lakossági Hírlevél 2019. december – Az év végi ünnepek nem várt meglepetései

A szeretet ünnepének közeledtével egyre többen döntenek úgy, hogy a karácsonyt, szilvesztert a távol lakó családtagjaikkal, esetleg egy szállodában a barátaikkal töltik. Arra azonban az ünnepi készülődés során nem gondol szinte senki sem, hogy ezekben a napokban is vannak rossz szándékú emberek a környezetükben. Olyanok, akik kihasználva szeretetteli pillanatainkat, a lakásunkra és értékeinkre törnek.

Miért pont a karácsonyt választják az elkövetők a betörésre?

Az elkövetők nem a karácsonyt, hanem az adandó alkalmat választják. Tudják, hogy aki elutazik az több napig nem tér vissza az ingatlanába.

Az ünnepek alatt senki sem figyel annyira. Még az év közben magányos időseket is meglátogatják hozzátartozóik, így ők is az ünnepi előkészületekkel vannak elfoglalva. Nem feltűnő egy-egy idegen autó az utcában, a környéken. A betörő szinte észrevétlenül juthat be a kiszemelt lakásba.

Mire figyeljen oda, mielőtt elutazik otthonról?

Indulás előtt győződjön meg arról, hogy minden ajtót és ablakot bezárt. A legkisebb ablak és a garázs ajtaja se maradjon nyitva.

Ha hosszabb időt tölt távol, kérje meg a megbízható szomszédját, hogy ürítse ki a postaládát, tolja el a havat a lakás körül. A gépkocsijával néha parkoljon az ön kocsi beállójára, így keltse azt a látszatot, mintha lenne otthon valaki.

Szerezzen be időkapcsolót, vagy TV szimulátort. Ezek olyan eszközök, melyek a külső szemlélővel elhitetik, hogy a lakásban van valaki.

Találjon ki új rejtekhelyeket, ahol a betörő nem keres zsákmányt.

Elutazásáról csak azokkal beszéljen, akikben megbízik és ismer. Ne hivalkodjon a közösségi hálón.

Értékesebb vagyontárgyairól készítsen házi leltárt, feltüntetve azok egyedi jellemzőit, azonosítási számát. Lehetőség szerint nagyobb mennyiségű készpénzt ne tartson otthon és kössön lakásbiztosítást.

Amennyiben hazatérve betörést észlelt lehetőség szerint ne változtasson semmit a helyszínen, ne kezdjen el pld. takarítani, mert ezzel a nyomok rögzítését akadályozza meg, hanem azonnal értesítse a rendőrséget a 107, vagy 112 ingyenes hívószámokon.

Nem csak a betörők okozhatnak meglepetést!

Ha gépkocsival tervezi a karácsonyi bevásárlást, vegye figyelembe, hogy a zsúfolt parkolókban tolvajok is tartózkodhatnak.

A gépkocsi csomagtartójában ne hagyjon értéket, hiszen az nem értékmegőrző.

A gépjármű minden ajtaját zárja le és használja a riasztót, illetve más védelmi eszközt.

Annak érdekében, hogy ne váljon a zsebtolvajok vagy alkalmi tolvajok áldozatává kerülje a nagy tömeget.

Fontos, hogy pénztárcáját, iratait, kulcsait tegye különböző helyekre, lehetőleg a kabát belső vagy a nadrág oldalsó zsebeibe.

Nem lehet elégszer ismételni, hogy PIN kódot ne tartsa a bankkártya közelében.

Ha a testi épsége veszélyben van – és nincs menekülési lehetősége –, ne habozzon, adjon át az értékei közül valamit a rablónak. Ha pedig teheti, jól figyelje meg támadóját, hogy később személyleírást tudjon róla adni.

A szilveszteri tűzijátékokról néhány szóban

A pirotechnikai eszközök értékesítését, tárolását és felhasználását a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011.(VIII. 24.) Kormányrendelet szabályozza.

A rendelet 3. § (3) bekezdése a pirotechnikai eszközöket (tűzijátékokat) veszélyességük szerint négy osztályba sorolja. Az 1. és a 2. osztályba tartozó termékek – alacsony veszélyességük miatt – egész évben szabadon vásárolhatók, tárolhatók és néhány kikötéssel használhatók. A 3. pirotechnikai osztályú termékek december 28-a és 31-e között történő megvásárlásához nem kell engedély. Azok a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig engedély nélkül felhasználhatók. Azonban a fel nem használt terméket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani. A vissza nem vitt eszközök birtoklása szabálysértésnek minősül, tartásuk akár 150.000,- Ft-os büntetést is vonhat maguk után.

Biztonsága érdekében ezekre figyeljen oda!

 – Csak legális árusítóhelyen vásároljon tűzijátékot és csak olyat, aminek van magyar nyelvű használati utasítása.

– Ellenőrizze az áru szavatosságát.

Ne hajoljon a tűzijáték fölé, ne irányítsa azt emberre, állatra, épületre, növényre.

Egyszerre csak egy tűzijátékot gyújtson meg.

Erős szél esetén ne működtessen tűzijátékokat.

Kézben tartva és szájba véve ne használjon pirotechnikai terméket!

– Jó tudni, hogy ittas állapotban jelentősen megnő a reakcióidő és csökken az ítélőképesség.

A petárda továbbra is tiltott eszköz. Ne vásároljon és működtessen ilyen terméket.

– Jegyezzék meg, hogy minden pirotechnikai eszköz veszélyes. A robbanáskor felszabaduló energiák súlyos kéz-, szem- és arcsérüléseket okozhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük