Oktatási Hírlevél – A designer (dizájner) drogok veszélyei!

Az utóbbi években a klasszikus kábítószerek (marihuána, amfetamin származékok, heroin, kokain) mellett megjelentek újfajta anyagok, melyek először legálisan kerültek forgalomba, majd a szervezetre gyakorolt veszélyességüket, hatásmechanizmusukat megismerve szinte mindenütt tiltólistára helyezték őket. Ezek az úgynevezett új pszichoaktív anyagok, más néven designer drogok (biofű, herbál, kristály, stb.).

A designer drog kifejezést azokra a szerekre használják, melyek molekuláris szerkezetükben illegális drogokra hasonlítanak, így azokhoz közelítő hatásokat idéznek elő, viszont nem szerepeltek a tiltólistákon. Azt, hogy milyen új vegyületek kerülnek ki ezen drogok piacára, lehetetlen megjósolni. Nem lehet tudni, hogy ezek veszélyesebbek lesznek-e, mint a korábbiak, és azt sem, hogy milyen hatásuk lesz, milyen egészségügyi problémát okoznak.

A fiatalok ma sokkal korábbi életkorban találkoznak a tudatmódosító szerekkel, mint gondolnánk. A médiák, a barátok, idősebb társaik sok információt közvetítenek ezekről az anyagokról.

Sajnos a felmérések azt igazolják, hogy a kábítószerek, új pszichoaktív anyagok szervezetre gyakorolt hatásáról, valamint a fogyasztásból adódó egyéb következményekről már kevesebbet tudnak.

Már a” fű” sem a régi!

A „herbál” vagy „biofű” elnevezés megtévesztő, hiszen valójában szintetikus vegyületeket takar. Bár a fogyasztóknak erről nincs tudomása, de a növényi törmeléknek a bódító hatáshoz semmi köze. Ezek általában hétköznapi gyógynövények, amire permetezéssel viszik fel a bódító hatást kiváltó por alakú vegyszert.

Már több, mint százféle olyan vegyületet azonosítottak, amelyeket felhasználnak a gyógynövények droggá alakításához. A jogszabályok sem mindig képesek követni azt a sebességet, amilyen tempóban az új vegyületek elterjednek.

A segélyszervezetek elmondása szerint a „műfüvet” fogyasztóknál sokkal nagyobb arányban fordul elő rosszullét és túladagolás, mint a hagyományos marihuána esetében.

A tapasztalatok alapján szükségét érezzük annak, hogy a szülők, pedagógusok is tisztában legyenek azzal, hogy melyek azok a vészjelek, amelyek egy esetleges szerhasználatra utalhatnak gyermekünknél. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani.

Fontos azonban tudni, hogy az egyes tünetek önmagukban nem jelentik azt, hogy gyermekünk valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt áll. Az árulkodó jeleket összességében kell szemlélni és ha ezek alapján gyanú merül fel, akkor szakemberhez kell fordulni.

Tisztelt Szülők, Pedagógusok!

  • Amikor a gyermek magatartása eltér a megszokottól,
  • ideges, ingerlékeny, vagy levert, közönyös, térbeli és időbeli tájékozódása zavart,
  • indokolatlanul fáradt, gyorsan kimerül, alvászavarai vannak,
  • szűkebbek vagy tágabbak a pupillái mint általában,
  • szájszárazság, orrfolyás, étvágytalanság, erős fogyás jelentkezik nála,
  • színes tabletták, ismeretlen eredetű gyógyszerek, porok, féltve őrzött, kézzel sodort cigaretta, zöld, száraz növényi törmelék kerül elő a zsebéből, használati tárgyai közül, akkor

gyanakodjanak!

Ha időben felismerik azokat a jeleket, melyek arról adnak tájékoztatást, hogy esetleg szerfogyasztás áll a megváltozott viselkedés mögött kérjenek SEGÍTSÉGET!

AKÁR ÉLETET IS MENTHET!

Megyénkben a Miskolci Drogambulancia van elérhető közelségben (Miskolc, Csabai kapu 9-11., telefon: 46/431-310

FIGYELEM!

A designer drogok hatásai kiszámíthatatlanok!