Oktatási Hírlevél – 2020. április – A vírus elleni küzdelemben Te is segíthetsz!

Új napi rutin – új szokások

– Alakíts ki egy napirendet, ami a tanulásod és az otthonléted segítheti, átláthatóbbá teszi a napodat! Így lesz időd a tanulásra és a szórakozásra is. Gondold át és tervezz szüleiddel együtt!

– Fokozottan figyelj arra, hogy minél kevesebb időt tartózkodj a lakáson kívül!

Beszélgess minél többet családtagjaiddal!

– Amikor a lakásból bármelyik családtagod elmegy, akkor hívd fel a figyelmét arra, mire ajánlott fokozottan figyelnie (legalább 1,5 méter távolság betartása az emberek közt, a tömeg kerülése).

– Bármilyen kérdés merülne fel benned, beszéld meg a szüleiddel!

Segíts nagyszüleidnek, idős hozzátartozóidnak!

– Beszélj velük minél többször telefonon, ezzel szerezve nekik örömöt. Egy-egy ilyen beszélgetés a lakásban töltött időt is megkönnyíti számukra.

– Segíts nekik a bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában, vagy bármiben, amire esetleg szükségük lehet, annak érdekében, hogy ne kelljen elmenniük otthonról.

–    Mindig mondd el nekik: Maradjanak otthon! Ha szeretnének valamit, rátok bátran számíthatnak.

–  Figyelmeztesd őket, hogy ha idegenek telefonon megkeresik kecsegtetőajánlattal, legyenek óvatosakne higgyék el (koronavírus elleni oltóanyag, más gyógyászati segédeszközök), azonnal utasítsák el, majd erről szóljanak szüleidnek és a rendőrségnek.

– Kérd meg őket, hogy ha egy idegen csönget az ajtón és bármiféle ürüggyel be szeretne menni a lakásba, ne engedjék be! Ekkor is hívják szüleidet és mondják el, mi történt.

– Most neked és családtagjaidnak a nagyszüleidre és idős hozzátartozóidra még jobban oda kell figyelnetek.

Internethasználat másképp

–    Tanítsd meg szüleidnek, hogy a tanáraid által küldött feladatokat hol és hogyan találhatják meg.

–    Figyelj arra, hogy ne töltsd az egész napot a gép előtt. Előre tervezd meg, hogy mennyi időt akarsz internetezéssel tölteni aznap.

–    Ne feledd: a közösségi oldalakon – ahogy máskor is, most is – csak ismerőssel beszélgess, személyes adataidat pedig senkinek ne add meg.