segítségnyújtás eszközei

Első lépés, a helyzet azonosítása, kérdések, amelyek segíthetnek a bántalmazottat azonosítani. Segíteni kell abban, hogy megbízzon azokban, akikre számíthat, biztonságban érezze magát. Ha sérülései vannak, ha visszahúzódónak, szomorúnak tűnik, ha szorong, ha fél, meg kell beszélni vele a helyzetét.

A probléma azonosítása után, de még a segítségnyújtás előtt tisztában kell lenni azzal, hogy mi a beavatkozás célja. A cél: segíteni a bántalmazott nőnek ismét irányítani a saját életét, erőt adni neki biztonsága és jóléte érdekében teendő erőfeszítéseihez.

Itt kell szólnunk az anyaotthonok, menedékházak, civil szervezetek szerepéről.

Anyaotthonok, családos és gyermekszállók, krízisszállók szép számmal találhatók az országban. Az egyedül menekülő nő számára a hajléktalanszállók kínálják az egyetlen esélyt. Akik gyermekükkel együtt keresnek menedéket, anyaotthonokban és hajléktalan szállókon húzhatják meg magukat, de csak időszakosan és némi térítési díj ellenében.

Az áldozatsegítő szervezetek nagyon fontos szerepet vállalnak a sértettek támogatásában, informálásában. A családon belüli erőszak azonban olyan speciális támadási forma, ahol nemcsak a sértett az áldozat, hanem az egész család. Fontos, hogy támogatást kapjon az a sértett is, aki nem tett feljelentést a rendőrségen. Tudjuk, hogy a családon belüli erőszak terén nagyon magas a látencia.

Ez abból fakad, hogy a nő félelmében nem tesz feljelentést, és csak az utolsó pillanatban kér akár telefonos segítséget is. A telefonon nyújtott segély – jobb, mint a semmi -, de egyes elmérgesedett helyzeteket nem fog kimozdítani a holtpontról.